ΓΔ: 2652.98 -1.24% Τζίρος: 137.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:50:38
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των ΗΠΑ στον Μαχμούντ Αμπάς

Ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάλεσε την Ελλάδα να στηρίξει ανοιχτά τη συμμετοχή όλων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, παρενέβη με δημόσια δήλωσή του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Παλαιστινιακή ηγεσία.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε στην ανάκληση των αδειών εισόδου για τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ανώτατους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Η ενέργεια αυτή στοχεύει στη ματαίωση της συμμετοχής τους στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μάντζος, η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη και άδικη, αντίθετη στο διεθνές αίτημα για ειρήνη στη Γάζα και τους ίδιους τους ιδρυτικούς σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος του ΟΗΕ και η διεθνής νομιμότητα

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν αποτελούν «αμερικανική Αρχή», αλλά έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό που δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ. Υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο επί δεκαετίες στις προσπάθειες επίλυσης του Παλαιστινιακού Ζητήματος, προωθώντας τη λύση των δύο κρατών όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα, κάτι που αποτελεί τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη προοπτική για ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή.

Πιθανές συνέπειες και Κάλεσμα προς την Ελλάδα

Η σημερινή απόφαση, όπως σημειώνει ο κ. Μάντζος, θέτει σε κίνδυνο την πρωτοβουλία πολλών χωρών για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και υπονομεύει το κύρος της Παλαιστινιακής Αρχής ως τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη εκπροσώπηση του παλαιστινιακού λαού, που εδώ και δεκαετίες διατηρεί επίσημη θέση παρατηρητή στον ΟΗΕ.

Αυτό έρχεται σε μια κομβική συγκυρία, όπου, όπως σημειώνει, «όλοι -και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ- θα όφειλαν να προωθούν τον τερματισμό της εθνοκάθαρσης και την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης».

Τέλος, ο Δημήτρης Μάντζος καλεί την Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της ανεμπόδιστης και ελεύθερης συμμετοχής όλων στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η διασφάλιση της ανοιχτής και ισότιμης εκπροσώπησης στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή συνολικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Συνάντηση με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ

Συνάντηση με τον Τιμ Κουκ είχε ο Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση της Apple για νέες εφαρμογές ηλικιακού ελέγχου. Συζήτησαν θέματα ασφάλειας και ψυχικής υγείας ανηλίκων, με τον Κουκ να προτείνει τακτική επικοινωνία για τα θέματα αυτά.
Ευάγγελος Αποστολάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε ο Ε. Αποστολάκης, ανακοίνωση στη Βουλή

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης εντάχθηκε επίσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια, μετά από επιστολές του Νίκου Ανδρουλάκη και του ίδιου του βουλευτή προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Δόμνα Μιχαηλίδου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Στόχος η πρόληψη και η προστασία κάθε παιδιού από τη βία

Συνάντηση με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τη Βία κατά των Παιδιών είχε η Δόμνα Μιχαηλίδου, εστιάζοντας στην πρόληψη και προστασία παιδιών μέσω διεθνούς συνεργασίας και έμφασης στη στήριξη της οικογένειας και άμεση παρέμβαση.
Ευάγγελος Αποστολάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ευ. Αποστολάκης στη ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνάντηση με Ν. Ανδρουλάκη

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έπειτα από συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του κόμματος τον καλωσόρισε, αναγνωρίζοντας το ήθος και την πορεία του.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Ανδρουλάκη - Αποστολάκη τη Δευτέρα το μεσημέρι

Αύριο στις 12:00 ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον ανεξάρτητο βουλευτή Ευάγγελο Αποστολάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Το βράδυ, στις 22:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Ευθέως» του ΕΡΤnews.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου η επιστροφή όλων των κλεμμένων κειμηλίων

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επιστροφή 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία, ζητώντας διαφάνεια στη συμφωνία και διεκδίκηση όλων των κλεμμένων θησαυρών, όχι μόνο περιορισμένες επιστροφές.