ΓΔ: 2295.41 -2.54% Τζίρος: 229.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:43
 Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ
Φωτογραφία Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ

Κατρίνης: Τα μέτρα Μητσοτάκη δεν απαντούν στο πρόβλημα της ακρίβειας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία ελέγχου τιμών και τόνισε ότι η μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά είναι η μόνη ουσιαστική λύση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης άσκησε σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντάς τες ανεπαρκείς απέναντι στο κύμα ακρίβειας. 

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταγράφει υψηλότερο πληθωρισμό από την υπόλοιπη ευρωζώνη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου της αισχροκέρδειας.

Παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, ίδρυση ενιαίας αρχής καταναλωτή και επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως μέτρα ουσιαστικής στήριξης πολιτών και μεσαίας τάξης.

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Κατρίνη

Την ανεπάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανέδειξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη δεν δίνουν απάντηση στο πραγματικό πρόβλημα, που είναι η συνεχής επιβάρυνση των πολιτών από τις τιμές στα βασικά αγαθά. 

«Με τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη θα γεμίσει φθηνότερα το καλάθι στο σούπερ μάρκετ, θα γεμίσει φθηνότερα το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, θα είναι φθηνότερο το ρεύμα, στο οποίο αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει πρωτιές στις τιμές;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι η Ελλάδα καταγράφει σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό από την υπόλοιπη ευρωζώνη, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να φτάνει 50% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, λίγους μόλις μήνες αφότου «κήρυξε το τέλος της ακρίβειας» καταργώντας το πλαφόν στις τιμές και στο περιθώριο κέρδους, δεν διαθέτει κανέναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου, την ώρα που τα προϊόντα αυξάνονται ακόμη και κατά 30% μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι από το 2022 το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά, όπως έκαναν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Κύπρος με μετρήσιμα αποτελέσματα στη μείωση του πληθωρισμού και των τιμών στα τρόφιμα, ίδρυση ενιαίας αρχής καταναλωτή για την επιβολή προστίμων στην αισχροκέρδεια, καθώς και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αγοραστική δύναμη των πολιτών. 

«Η μείωση του ΦΠΑ είναι το μόνο μέτρο που στηρίζει πραγματικά τη μεσαία τάξη και τα πιο αδύναμα νοικοκυριά» ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απορρίπτει την πρόταση ως μη αποτελεσματική, ενώ την ίδια στιγμή εφαρμόζει αντίστοιχη πολιτική στα νησιά. «Εκεί είναι εφαρμόσιμη και αποτελεσματική;» διερωτήθηκε ο κ. Κατρίνης. 

Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και για ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις.

 «Οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 800 ευρώ, περίπου 650.000 άνθρωποι, δεν έχουν καμία φορολογική ελάφρυνση με τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που πληρώνουν υψηλό ΦΠΑ για βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης» τόνισε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπερεσόδων του κράτους προέρχεται από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας λόγω της ακρίβειας. 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της παρουσίασης του κυβερνητικού του προγράμματος από τον πρόεδρό του στη ΔΕΘ θα παραθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Καραγκούνης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγκούνης: Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για την Κοινωνική Συμφωνία

Ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με το "όχι" στην Εθνική Κοινωνική Συμφωνία αγνοεί τις ανάγκες εκατομμυρίων εργαζομένων και μικρομεσαίων, τονίζοντας τα οφέλη της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας ΣΣΕ.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΕΕ

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία. Αιχμές για προγράμματα κατάρτισης της ΕΕ και πολιτικό πολιτισμό.
Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Στροφή σε παραγωγικό μοντέλο με ισχυρές συλλογικές συμβάσεις

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε στη Βουλή ότι απαιτείται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τις περισσότερες ώρες εργασίας και χαμηλή αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολομέλεια Βουλής: Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Βουλή ενέκρινε δύο πρωτόκολλα στρατιωτικής εκπαίδευσης Ελλάδας-Αιγύπτου. Υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, κατά ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση· «παρών» Ελληνική Λύση, Νίκη. Ο υφυπουργός τόνισε το στρατηγικό όφελος και την ασφάλεια δεδομένων.
ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Κλειστή ενημέρωση της Βουλής για υπόθεση κατασκοπείας στις ΕΔ

Ο Μιχ. Κατρίνης ζητά άμεση ενημέρωση της Βουλής, σε κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, για την υπόθεση κατασκοπείας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τονίζει ότι με την Τουρκία υπάρχει μόνο μία διαφορά: υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.