ΓΔ: 2018.64 -0.34% Τζίρος: 46.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:33
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
Φωτο: SOOC

Επίσκεψη Προέδρου στο Δημοτικό Σχολείο Τελένδου με έναν μαθητή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Τασούλας επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου, όπου φοιτά μόνο ένας μαθητής, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης στις ακριτικές περιοχές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο ακριτικό Δημοτικό Σχολείο Τελένδου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 Η τελετή του αγιασμού είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς το σχολείο φιλοξενεί έναν μόνο μαθητή, τον 10χρονο Σάββα, ο οποίος φέτος θα φοιτήσει στην Ε’ τάξη, με δασκάλα τη Δέσποινα Μιχαήλ, που υπηρετεί για δεύτερη χρονιά στο νησί.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο της Πολιτείας για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι: «Το Σύνταγμα της Ελλάδος λέει ότι κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα σε δωρεάν εκπαίδευση σε κρατικά εκπαιδευτήρια και λέει επίσης ότι η πολιτεία έχει βασική αποστολή την Παιδεία, η οποία έχει στόχο μεταξύ άλλων να φτιάξει και να διαμορφώσει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»

Η επίσκεψη του Προέδρου στην Τέλενδο ανέδειξε τη σημασία που αποδίδει το κράτος στην υποστήριξη και των πιο απομακρυσμένων εκπαιδευτικών μονάδων. Η διατήρηση της λειτουργίας σχολείων σε ακριτικές περιοχές αποτελεί συμβολή αλλά και έμπρακτη εφαρμογή της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του, «Η παρουσία μου σήμερα εδώ μαζί σας στην Τέλενδο, επιβεβαιώνει ακριβώς, πως η πολιτεία αυτή τη συνταγματική, ηθική και ιστορική της υποχρέωση, την εκπληρώνει και την πραγματοποιεί μέχρι την πιο ακραία, μέχρι την πιο ακριτική περιοχή της Ελλάδος.»

Ξεκαθάρισε ότι η ουσία της εθνικής κυριαρχίας δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά ή θαλάσσια όρια, αλλά εμπλουτίζεται και νοηματοδοτείται από την ανθρώπινη παρουσία στα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές. Με έμφαση σημείωσε: «Η ανθρώπινη παρουσία στις ακριτικές περιοχές δικαιώνει και δίνει πολύτιμο νόημα στην εθνική κυριαρχία.»

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους ακρίτες δεν εξαντλούνται στη λειτουργία ενός σχολείου, αλλά απαιτούν διαρκή και άοκνη μέριμνα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «είναι μία ατέλειωτη, μία αέναη διαδικασία, η οποία πρέπει να συνεχίζεται και πρέπει πάντα η στοργή της πολιτείας να δίνεται αφειδώλευτα».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διπλή σημασία που έχει το άνοιγμα ή η συνέχιση λειτουργίας σχολείων όπως αυτό της Τελένδου και της Ψερίμου — όπου, μετά από 16 χρόνια, το σχολείο ξαναλειτουργεί με μαθητές. Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας, ο ρόλος του κράτους είναι να αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες και να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών:

«Τα σύνορά μας είναι και οι άνθρωποι μας. Και δικαίωση αυτών των ανθρώπων είναι το νοιάξιμο της πολιτείας, το οποίο ποτέ δεν είναι αρκετό, γιατί ποτέ η εθνική κυριαρχία δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε στην προστασία της.»

Επικαλούμενος ποίημα του Κωστή Παλαμά, τόνισε την αξία της ατομικής συμβολής και της σημασίας κάθε μαθητή σε μικρά σχολεία, αναφέροντας: «Σήμερα, ένας μαθητής, εδώ, στην Τέλενδο δίνει νόημα “στων πολλών την ύπαρξη».

 Σήμερα, 160.000 εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν δράση. Σήμερα, 1.300.000 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ξεκινούν το σχολείο... Αλλά σήμερα επίσης, εδώ στην Τέλενδο, ένας μαθητής δίνει νόημα “στων πολλών την ύπαρξη”.»

Η παρουσία του Προέδρου στην Τέλενδο ανέδειξε με σαφήνεια την κοινωνική, πολιτική και εθνική διάσταση της εκπαίδευσης στις ακριτικές περιοχές, επιβεβαιώνοντας ότι η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της Πολιτείας για κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλή σχολική χρονιά!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έμφαση στο έργο ΜΙΤΟΣ και στη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη μείωση γραφειοκρατίας, την απλοποίηση διαδικασιών μέσω του ΜΙΤΟΣ και τη μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού.
Πιότρ Σεραφίν
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αθήνα ο Πιότρ Σεραφίν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Πιότρ Σεραφίν επισκέπτεται την Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028–2032.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση των δήμων με 100 εκατ. ευρώ το 2025 ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για το 2025 και νέα αύξηση το 2026, με έμφαση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Αρχή Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή σε δημόσια διαβούλευση

Σε δημόσια διαβούλευση έως 11 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή, με στόχο τη διαφάνεια και την ενίσχυση των δικαιωμάτων.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Καινοτόμος η φετινή παρέλαση – Πρώτο βήμα εκσυγχρονισμού των Ε.Δ.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι η φετινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε τη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή με καινοτόμα τμήματα, σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες που ενισχύουν το αξιόμαχο και τον εκσυγχρονισμό τους.