ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κωνσταντίνος Τσιάρας ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ

Τσιάρας: Το ρύζι βασικός πυλώνας του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τη Διάσκεψη στο Βερτσέλλι Ιταλίας, τόνισε την ανάγκη κοινής εμπορικής στρατηγικής για το ευρωπαϊκό ρύζι.

Την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας ενιαίας εμπορικής στρατηγικής υπέρ των ευρωπαίων ρυζοπαραγωγών ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη του Βερτσέλλι στη Βόρεια Ιταλία με θέμα «Το μέλλον του τομέα ρυζιού στην ΕΕ: μια κοινή στρατηγική».

Ειδική μνεία έκανε στην περιοχή του Αξιού, στην Κεντρική Μακεδονία, όπου παράγονται ετησίως άνω των 230.000 τόνων ρυζιού σε περισσότερα από 30.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά θετικό εμπορικό ισοζύγιο: οι εξαγωγές ρυζιού αγγίζουν σχεδόν πενταπλάσια επίπεδα σε όγκο και τριπλάσια σε αξία σε σύγκριση με τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν πως «το ευρωπαϊκό ρύζι μπορεί να κατακτήσει εμπορική επιτυχία, όταν προβάλλεται ως προϊόν ποιότητας, βιωσιμότητας και αυθεντικότητας».

Ανταγωνισμός και προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον

Ωστόσο, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε πως το υφιστάμενο εμπορικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, καθώς οι αδασμολόγητες εισαγωγές από ασιατικές χώρες και κράτη του καθεστώτος EBA πραγματοποιούνται με μεθόδους μη συμβατές με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όπως τόνισε, «αυτό δεν συνιστά ανταγωνισμό· είναι στρέβλωση», καλώντας για δίκαιους και αμοιβαίους κανόνες εμπορίου, που να διασφαλίζουν ισότιμη μεταχείριση για τους ευρωπαίους παραγωγούς.

Οι τρεις πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το ρύζι

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε τρεις βασικούς άξονες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρυζιού στη διεθνή αγορά:

  • Δικαιοσύνη εντός της αγοράς: Επιβολή αμοιβαίων προτύπων στις εισαγωγές και υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας ώστε να προστατεύεται η παραγωγή εντός ΕΕ.
  • Εξωστρέφεια και προώθηση: Εστίαση στην προβολή της αξίας και των ιδιαίτερων ποικιλιών (Arborio, Bomba, ελληνικές ποικιλίες), με οργανωμένες δράσεις σε αγορές υψηλής ζήτησης, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική.
  • Ενότητα παραγωγών: Στήριξη του νέου οργάνου EURice, που συνενώνει τους ρυζοπαραγωγούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας σε μια κοινή φωνή προς την ΕΕ.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας επισήμανε: «Το ευρωπαϊκό ρύζι δεν αποτελεί απλώς ένα εμπόρευμα. Είναι οικολογικός θησαυρός και εμπορική ευκαιρία. Μέσα από μια ισχυρή και ενωμένη στρατηγική, μπορούμε να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας, να διευρύνουμε το αποτύπωμά μας σε νέες αγορές και να εγγυηθούμε ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως θα επιλέγουν το ευρωπαϊκό ρύζι για την ποιότητα, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητά του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταθέτουμε 180+ προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συνολική πρόταση με 180+ παρεμβάσεις για την εθνική αγροτική πολιτική και πρωτογενή τομέα, προτείνοντας νέο ανεξάρτητο οργανισμό διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων με διαφανείς διαδικασίες επιλογής.
ουκρανική σημαία σε σιτάρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά χρήση γερμανικών λιμανιών για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της, η Ουκρανία εξετάζει τη χρήση γερμανικών λιμανιών για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας τη δυναμικότητα έως και 1 εκατ. τόνους μηνιαίως, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Βισότσκι.
Αμπελώνας στη Σαντορίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνική οινοπαραγωγή 1,67 εκατ. εκατόλιτρα το 2026/27

Η ελληνική οινοπαραγωγή για το 2026/27 αναμένεται στα 1.666.688 εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 1,31% σε σχέση με πέρυσι, αλλά 7,89% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ. Αιτία: ακραία καιρικά φαινόμενα.
τρακτέρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη από ΕΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης ζητά ο Σ. Αρναούτογλου

Άμεση ευρωπαϊκή στήριξη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες ζητά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, λόγω εκτεταμένων ζημιών σε καλλιέργειες, ζώα και υποδομές.