ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

Χάρης Μαμουλάκης: Μόνο 2,5% βρήκαν σπίτι στο «Σπίτι μου 2» της κυβέρνησης

Μόλις το 2,5% από τις 130.000 αιτήσεις εξασφάλισε σπίτι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φαίνεται σε σχετικό βίντεο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, αναδεικνύονται τα προβλήματα που αντιμετώπισε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» της κυβέρνησης. 

Από τις 130.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μόνο το 2,5% των ενδιαφερόμενων απέκτησε κατοικία, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3.500 διαμερίσματα, με μέση ηλικία αγοραστών τα 43 έτη. 

Ο κ. Μαμουλάκης επισημαίνει ότι το πρόγραμμα, αντί να δώσει ουσιαστική λύση στην κρίση στέγης, οδήγησε σε αύξηση των τιμών των παλαιών διαμερισμάτων και των ενοικίων, εντείνοντας το πρόβλημα για τους ενοικιαστές και τις νέες οικογένειες. 

Οι λόγοι αποτυχίας του προγράμματος, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης, εντοπίζονται στο γεγονός ότι αφορούσε αποκλειστικά παλαιά ακίνητα με άδεια πριν από το 2007, γεγονός που προκάλεσε άνοδο των τιμών σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον, οι δικαιούχοι καλούνταν να καταβάλουν άνω του 20% της αξίας του ακινήτου με μη δηλωθέντα κεφάλαια, κάτι που κρίθηκε ανέφικτο για τη μέση οικογένεια. 

Παράλληλα, τα ακίνητα ήταν τόσο παλαιά που απαιτούσαν επιπρόσθετα δάνεια για επισκευές, αυξάνοντας το οικονομικό βάρος των αγοραστών. Η κρατική δαπάνη ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, για τη στήριξη περίπου 11.000 οικογενειών, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν η κάλυψη 30.000 κατοικιών, επίδοση που δεν ξεπέρασε το 1/3 του προγραμματισμένου.

Ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσιάζει ως εναλλακτική πρόταση την ανάγκη για κρατική πολιτική κοινωνικής κατοικίας, αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ρύθμιση της αγοράς ακινήτων για τη μείωση των τιμών και ουσιαστική στήριξη της νέας γενιάς για την απόκτηση ασφαλούς και προσιτής στέγης. Όπως τονίζει, απαιτούνται πραγματικές λύσεις και όχι επικοινωνιακές ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της στέγασης στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Εθνικός επενδυτής και προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία

Ο Ν. Παππάς παρουσίασε στο 7ο Olympia Forum τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία, ιδιωτικό χρέος, στέγαση και συνεργασίες, προτείνοντας μέτρα όπως 13η σύνταξη, μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη και μείωση φόρου στα καύσιμα.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για τη σιωπή της κυβέρνησης στις δηλώσεις Γκίλφοϊλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε σαφή απάντηση για το δημοσίευμα της WSJ σχετικά με παρέμβαση της πρέσβειρας Γκίλφοϊλ στα ενεργειακά. Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Σ, ζητώντας διαφάνεια για τις σχετικές συμφωνίες.
Νίκος Παππάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: 35 δισ. ευρώ στους servicers με κρατική εγγύηση

Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε αποτυχημένο το σχέδιο Ηρακλής και πρότεινε ΕΦΚΑ και Αναπτυξιακή Τράπεζα ως μοχλούς για επίλυση του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής κρίσης, με αξιοποίηση κατασχεμένων ακινήτων ως κοινωνικές κατοικίες.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο βίντεο για προστασία στέγης, τέλος στον φόβο από funds

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάζει νέο βίντεο για τα κόκκινα δάνεια. Ο Θ. Ξανθόπουλος προτείνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει τα δάνεια και να τα ρυθμίζει ευνοϊκά για τους δανειολήπτες, απομακρύνοντας τις εισπρακτικές εταιρείες.