ΓΔ: 2065.36 0.11% Τζίρος: 228.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Φάμελλος: Επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα ο Μητσοτάκης

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια και λάθος χειρισμούς στη ΔΕΘ.

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνοντας ότι η «μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε απομόνωση. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις «απαράδεκτες αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας», ενώ σχολιάζοντας ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απαξίωσε θεσμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι «η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι απέναντι στον τραμπισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε έντονη κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τη γενοκτονία στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι η σιωπή της αποτελεί κορυφαίο δείγμα της πολιτικής του «πιστού και δεδομένου συμμάχου».

 Όπως ανέφερε, η τακτική αυτή οδηγεί στην περιθωριοποίηση της χώρας, ενώ τόνισε την ανάγκη για αλλαγή και ριζική ανατροπή στην εξωτερική πολιτική. Κάλεσε, μάλιστα, την Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιβολή ευρωπαϊκών και διεθνών κυρώσεων στην ισραηλινή κυβέρνηση, μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Εθνική Οικονομία, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι η οικονομία ευνοεί μόνο τους λίγους, δηλαδή τράπεζες και funds, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει αδιέξοδα και προβλήματα, με την ακρίβεια να πλήττει κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από το σούπερ μάρκετ μέχρι τα ενοίκια.

 Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιλέγει τη σιωπή, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την ακρίβεια, προκειμένου να κληθεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκοπιμότητα και «πολιτική επιλογή» στη μη αντιμετώπιση της ακρίβειας, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των πολιτών. Επισήμανε ότι υπάρχουν λύσεις για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς, καθώς και για τη μείωση των έμμεσων φόρων, επισημαίνοντας τις επανειλημμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «λιμνάζουν» πάνω από 4 δισ. ευρώ, στοιχείο που θεωρεί ενδεικτικό της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η διάταξη για τη διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία μεταφέρεται από τους παραγωγικούς φορείς της πόλης στο Υπερταμείο. 

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για «λάθος σχεδιασμό» της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η προσθήκη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν προσφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για προσπάθεια διάλυσης μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ κράτους, αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.

Τόνισε ότι η ΔΕΘ αποτελεί αναπτυξιακό θεσμό και πρέπει να παραμείνει δημόσια, με τη διοίκησή της να βρίσκεται στους φορείς της Θεσσαλονίκης, ζητώντας να απομακρυνθεί από το Υπερταμείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τη σχετική διάταξη, καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο κ. Φάμελλος εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία έχει ηθική υποχρέωση να ανταποκριθεί στο αίτημά του, ενώ κατήγγειλε την υποκρισία και την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε πρόσφατα σκάνδαλα, όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία, όπως τόνισε, πλήττουν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και στερούν σημαντικούς πόρους. 

Κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια κυβέρνηση που θα στηρίξει την κοινωνία και δεν θα γυρίζει την πλάτη της στους πολίτες. Ολοκληρώνοντας, απηύθυνε έκκληση για σύνθεση δυνάμεων και στήριξη μιας προοδευτικής Ελλάδας απέναντι στην απαξίωση της

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το θέμα ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαρχονικό, θα το λύσουμε εμείς

Ο πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον κ. Σαμαρά λόγω προσωπικής απώλειας και τόνισε πως η παράταξή του παραμένει ενωμένη, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και ευημερία για τη χώρα, ενώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε πως είναι διαχρονικό θέμα.