ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βαγγέλης Βενιζέλος πορτρέτο

Βενιζέλος: Η τεχνολογία μεταμορφώνει τη δημοκρατία και ενισχύει τον λαϊκισμό

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιεί ότι η τεχνολογική εξέλιξη αμφισβητεί τις παραδοσιακές δημοκρατικές διαδικασίες, ενισχύει τον λαϊκισμό και απαιτεί θεσμική προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Η τεχνολογική πρόοδος και η ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας δημιουργούν νέες προκλήσεις για τη λειτουργία της αντιπροσωπευτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας, σύμφωνα με την ανάλυση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του περιοδικού «Θεολογία», παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η τεχνολογική εξέλιξη δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα και δεν υπόκειται στον αποτελεσματικό έλεγχο κρατών ή διεθνών οργανισμών. Όπως ανέφερε, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τον ρυθμιστικό της ρόλο, δεν διαθέτει την ισχύ να επιβάλει ουσιαστικά όρια στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη και σήμερα απειλείται σε παγκόσμιο επίπεδο, με αυταρχικά καθεστώτα να ενισχύονται εις βάρος των δημοκρατικών θεσμών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις 900 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν υπό πραγματική δημοκρατία, ενώ ο αριθμός των αυταρχικών καθεστώτων υπερβαίνει τα δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης.

Η επίδραση της τεχνολογίας στη δημόσια σφαίρα έχει οδηγήσει σε μείωση του ρόλου των πολιτικών κομμάτων και στην απλοποίηση της πληροφορίας, ενισχύοντας τον λαϊκισμό. Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, τα mega data διακινούνται χωρίς έλεγχο και η πληθώρα πληροφοριών δεν οδηγεί απαραίτητα σε ουσιαστική γνώση.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των υποστηρικτικών τεχνολογιών δημιουργεί νέες προκλήσεις, καθώς αναδεικνύει ζητήματα πολιτικής και ηθικής μέσα σε ένα αδιαφανές πλαίσιο. Η συλλογικότητα της δημοκρατίας τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι νέες τεχνολογίες επηρεάζουν τη συμμετοχή των πολιτών και τη λειτουργία των θεσμών.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η τεχνολογία μετασχηματίζει τις συνθήκες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, αμφισβητώντας την παραδοσιακή αντιπροσωπευτική διαδικασία μέσω ψηφιακών διαβουλεύσεων και διαδικτυακών δημοψηφισμάτων. 

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη χρήση ρομπότ στη διαχείριση δημοσίων συμβάσεων στην Αλβανία ως παράδειγμα της αντικατάστασης του ανθρώπινου παράγοντα από την τεχνολογία.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ της διαφύλαξης των αξιών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της αξιοποίησης των οφελών της τεχνολογίας. Όπως είπε, οι τεχνολογικές, πολιτικές και θεολογικές διαστάσεις του ζητήματος απαιτούν προσαρμογή των δημοκρατικών θεσμών στις νέες συνθήκες, ώστε να διατηρηθεί ο πυρήνας των εγγυήσεων της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Βενιζέλος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος για υποκλοπές: Ο Εισαγγελέας του ΑΠ έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σοβαρές νομικές ενστάσεις για την απόρριψη της ανάσυρσης της δικογραφίας υποκλοπών, τονίζοντας ότι επαρκούν νέα στοιχεία για επανεξέταση υπόθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΠΔ.
Ευάγγελος Βενιζέλος εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή ασφάλεια στη βαλκανική διάσκεψη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη Διάσκεψη Νομικών Σχολών ΑΠΘ, επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ λόγω διεθνών εξελίξεων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά σε δασική έκταση στα Ανοιξιάτικα Χαλκιδικής

Η πυρκαγιά στην περιοχή Ανοιξιάτικα Χαλκιδικής δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, ελικόπτερο και η συνδρομή του Δήμου Αριστοτέλη.
Κτίριο ΟΑΣΘ Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ ο Μανώλης Μπελιμπασάκης στη Θεσσαλονίκη

Το νέο ΔΣ του ΟΑΣΘ ορίστηκε με πρόεδρο τον Μανώλη Μπελιμπασάκη. Τα μέλη εκλέχθηκαν σε γενική συνέλευση και καλούνται να αναβαθμίσουν τη συγκοινωνία της πόλης, οδηγώντας τον Οργανισμό στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Έτοιμοι για τη μάχη και για διακυβέρνηση την επόμενη μέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται όχι μόνο για μάχη αλλά και για διακυβέρνηση, ασκώντας σκληρή κριτική στη ΝΔ και χαρακτηρίζοντας την επταετία της ως χαμένη ευκαιρία για τη χώρα και την κοινωνία.