ΓΔ: 2057.26 0.04% Τζίρος: 195.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Φωτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC.

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε την Τουρκία στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli και αμφισβητεί ελληνικά νησιά, θέτοντας κόκκινες γραμμές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE, όσο η Άγκυρα διατηρεί το casus belli και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών με τη θεωρία των γκρίζων ζωνών. 

Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε απάντηση σχετικής ερώτησης, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Κοπεγχάγη.

Αναφορικά με τα αμυντικά σχέδια της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των 360 μοιρών, που καλύπτει τόσο τα ανατολικά όσο και τα νότια σύνορα της Ευρώπης, αποτελεί πλέον δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Όπως ανέφερε, «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να περιορίζεται στα ανατολικά σύνορα», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα διασφαλίζει τα σύνορά της ανεξάρτητα από τα ευρωπαϊκά σχέδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πιο κοντά στην υιοθέτηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για κοινά αμυντικά έργα. Χώρες όπως η Δανία και η Φινλανδία, που ανήκαν παραδοσιακά στους «φειδωλούς», εμφανίζονται πλέον ανοιχτές σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά για έργα όπως η ευρωπαϊκή αεράμυνα και η προστασία από drones.

Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, για αλλαγή στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και μετάβαση από την ομοφωνία σε ειδική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει στη διατήρηση της ομοφωνίας σε κρίσιμα στάδια. Εξέφρασε ωστόσο διάθεση για συζήτηση ειδικής πλειοψηφίας σε επιμέρους ζητήματα, όπως το άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση ένταξης πρέπει να παραμένει υπό το καθεστώς ομοφωνίας.

Για την πορεία της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εκτίμησε πως τα πιο δύσκολα όσον αφορά τον πληθωρισμό έχουν περάσει, σημειώνοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι θετική.

Επανέλαβε πως το κόστος ζωής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπενθύμισε το πρόγραμμα στήριξης των πραγματικών μισθών που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας στην ενίσχυση εκατομμυρίων πολιτών.

Αναφερόμενος στις τιμές της ενέργειας, εξέφρασε ικανοποίηση για τη σταθερότητα και τα χαμηλά επίπεδα της ηλεκτρικής ενέργειας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τόνισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδουν, προς όφελος των καταναλωτών. Τόνισε επίσης ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στοχεύουν στην αντιμετώπιση της συσσωρευμένης ακρίβειας, που έχει περιορίσει το όφελος από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει στάση, με την Ελλάδα να εφαρμόζει πιο αυστηρή φύλαξη συνόρων και να δίνει έμφαση στις επιστροφές. Όπως δήλωσε, στόχος είναι η εξάλειψη των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η Ελλάδα θέτει την άρση του casus belli ως όρο για την Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το casus belli σε διεθνές επίπεδο και πως η συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα προϋποθέτει την άρση του.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και το διπλωματικό blame game

Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ανέδειξε το blame game Ελλάδας και Τουρκίας, όπου η μάχη εντυπώσεων αποδείχθηκε κρίσιμη όσο και το ίδιο το γεγονός. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το casus belli πρέπει να αποσυρθεί, προτεραιότητα η διπλωματία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η απόσυρση της απειλής πολέμου είναι αναγκαία προϋπόθεση για ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με στόχο τη σταθερότητα και την ειρηνική συνύπαρξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βελόπουλος: Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός έμοιαζε φτωχός συγγενής

Ο Κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμμονή με την «πράσινη απάτη» και φοβικότητα απέναντι στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως στη Ν. Υόρκη συνάντησε «σφαγείς χριστιανών» και εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα.