Φώτο: ΑΠΕ

Θεοχάρης: Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλης της ΕΕ, όχι μόνο των χωρών του νότου

Οπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης μια σειρά από χώρες της ΕΕ συνέκλιναν στις ελληνικές απόψεις και προτάσεις και κάποιες άλλες μάλιστα συνυπέγραψαν αυτές στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Τη δική της σφραγίδα έβαλε η ελληνική τουριστική ηγεσία της χώρας, στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ, δίνοντας τον τόνο στις προτάσεις που τέθηκαν.

Οπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια σειρά από χώρες συνέκλιναν στις ελληνικές απόψεις και προτάσεις και κάποιες άλλες μάλιστα συνυπέγραψαν αυτές.

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης εστίασε στην επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία λέγοντας τα εξής: «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ηγεσία στο πώς θα επανεκκινήσει την οικονομία της μετά την πανδημία. Και για να συμβεί αυτό», όπως εξήγησε, «θα πρέπει να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες στις μετακινήσεις, στις υπηρεσίες διαμονής και ούτω καθ' εξής».

Η ελληνική πλευρά εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με τον υπουργό να υπογραμμίζει: «Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών του νότου, που η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ των οικονομιών τους είναι μεγάλη. Μάλιστα, η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν αποφασιστεί ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν λύσεις και θα χρειαστεί νέος γύρος αναζήτησης πόρων».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των συζητήσεων και της οριστικής λήψης των αποφάσεων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι πολλά αναμένονται να γίνουν σε επίπεδο ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και σε άλλα επίπεδα, (Eurogroup & Ecofin, συμβούλιο υπουργών Μεταφορών), όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο στάδιο.

Να τονιστεί ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς εστίασαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενιαίων κανόνων επανεκκίνησης των εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών, αλλά και στην αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας, με την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον τουρισμό και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο και για νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό, ως ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό των ζημιών στις επιχειρήσεις. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Το 2020 αποτελεί επένδυση για το μέλλον, για τις μελλοντικές χρονιές

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε γενικότερα ότι «είμαι αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα, διότι βλέπω ήδη την πίεση από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, για να ανοίξουμε και σε αυτές».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν ένα οργανωμένο ρίσκο

Σχετικά με την στήριξη των τουριστικών περιοχών, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «ερχόμαστε με πλάνο προβολής για την επόμενη χρονιά, το οποίο θα λάβει υπόψη του ακριβώς εκείνες τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο για να τις στηρίξει πιο ουσιαστικά».