ΓΔ: 2707.83 1.57% Τζίρος: 423.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή

Λοβέρδος: Το «ΟΧΙ» σύμβολο θάρρους και ελευθερίας για όλους τους Έλληνες

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Λοβέρδος τόνισε τη σημασία της 28ης Οκτωβρίου ως παγκόσμιου συμβόλου ελευθερίας και κάλεσε τον απόδημο ελληνισμό να διατηρήσει ζωντανά τα ιδανικά του έθνους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μ. Λοβέρδος, απηύθυνε μήνυμα προς τον απόδημο ελληνισμό με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός τόνισε τη σημασία της 28ης Οκτωβρίου ως κορυφαίας στιγμής στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Υπενθύμισε πως τότε ο ελληνικός λαός, ενωμένος, απάντησε στο τελεσίγραφο με το εμβληματικό «ΟΧΙ», απορρίπτοντας κάθε μορφή υποταγής και επιλέγοντας τη συμπόρευση με τους ελεύθερους λαούς του κόσμου.

Όπως υπογράμμισε, το «ΟΧΙ» αποτέλεσε σύμβολο θάρρους και ελευθερίας, εμψυχώνοντας τους Έλληνες στρατιώτες που πολέμησαν με αυταπάρνηση στα βουνά της Πίνδου, συμβάλλοντας καθοριστικά στο έπος του 1940. Η νίκη της Ελλάδας έναντι των δυνάμεων του φασισμού υπήρξε η πρώτη συμμαχική νίκη κατά του Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατρέποντας τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η αντίσταση συνεχίστηκε με το ίδιο σθένος κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν οι Έλληνες, παρά τις θυσίες και τις δυσκολίες, διατήρησαν άσβεστη την ελπίδα για ελευθερία. Το έπος του ’40, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, δεν γράφτηκε μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στις ψυχές των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή των απόδημων Ελλήνων, οι οποίοι στήριξαν τον εθνικό αγώνα με οικονομική ενίσχυση, εθελοντισμό και πολύτιμη υποστήριξη, αποδεικνύοντας ότι ο ελληνισμός δεν γνωρίζει σύνορα.

Στο μήνυμά του, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι οι εθνικές επέτειοι είναι ημέρες περισυλλογής και έμπνευσης, καλώντας σε αναστοχασμό για τη στάση απέναντι στις αξίες που υπερασπίστηκαν οι πρόγονοι: την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχει η μετάδοση του νοήματος της 28ης Οκτωβρίου στη νέα γενιά, όχι ως μια μακρινή ημερομηνία, αλλά ως ένα ζωντανό μήνυμα θάρρους και εθνικής αυτογνωσίας.

Το ιστορικό «ΟΧΙ» δεν αποτελεί μόνο μια ηρωική στιγμή εθνικής αντίστασης, αλλά και μια σαφή τοποθέτηση υπέρ της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της διεθνούς νομιμότητας. Σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο γεωπολιτικές αναταράξεις, η επέτειος παραμένει επίκαιρη, υπενθυμίζοντας ότι τα έθνη που παραμένουν προσηλωμένα στις αξίες τους αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ελπίδας.

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα, δυναμική και με αυτοπεποίθηση, συνεχίζει να εργάζεται για τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Προτεραιότητα παραμένει η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η ενίσχυση των δεσμών με τον απανταχού ελληνισμό.

Ο υφυπουργός κατέληξε καλώντας τους Έλληνες να τιμήσουν με ενότητα και περηφάνια τα ιδανικά και τις θυσίες των προγόνων, διατηρώντας ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού όπου κι αν βρίσκονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου σύντομα

Η Ελλάδα προχωρά, σε συνεργασία με τη Γαλλία, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης. Η ΕΕ παρακολουθεί στενά, ενώ δεν επιτρέπονται εμπόδια από τρίτες χώρες. Θα τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Θλίψη για τους έξι νεκρούς στο δυστύχημα στην Πλάκα

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με ανάρτησή του βαθιά θλίψη για τον θάνατο έξι ατόμων στο δυστύχημα στην Αθήνα, ανάμεσά τους τέσσερις Αμερικανοί, ένας Βρετανός και μία Ελληνίδα, και συλλυπήθηκε τις οικογένειές τους.
Μητσοτάκης - Ζελένσκι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Κιέβου: Τα τρία «αγκάθια» με την Ουκρανία

Γιατί δεν υπήρξε επίσημη ελληνοουκρανική συνάντηση στον ΟΗΕ. Στασιμότητα στις σχέσεις Ελλάδας – Ουκρανίας, με Αθήνα και Κίεβο να έχουν ανοιχτά μέτωπα για τάνκερ, θαλάσσιο drone και τη διπλωματική εκπροσώπηση.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Παπαδοπούλου στη Νέα Υόρκη για Λιβύη και Μέση Ανατολή

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Λίβυο ομόλογό του Al Taher Salem Al Baour, στο πλαίσιο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου συμμετείχε σε άτυπο διάλογο με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Πιθανή συμφωνία με την Κούβα» προβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Κούβα ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, εκτιμώντας ότι δεν χρειάζεται στρατιωτική δράση. Η Ουάσιγκτον στοχεύει σε αλλαγή κυβέρνησης, ενώ το εμπάργκο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της Κούβας.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Ποια η θέση της κυβέρνησης για το καθεστώς ιδιοκτησίας της Μονής Σινά;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου ζητούν απαντήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά και τον έλεγχο του πλούσιου υπεδάφους, εκφράζοντας ανησυχίες για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.