Κατά τη συζήτηση για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε την ανάγκη για μια συνολική συζήτηση σχετικά με τον Κανονισμό.
Όπως ανέφερε, η παρούσα διαδικασία χαρακτηρίζεται από «αποσπασματικό κυβερνητικό άγχος» που αποσκοπεί στη διευθέτηση συγκυριακών προβλημάτων και όχι σε ουσιαστική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της παρουσίας και της τοποθέτησης των βουλευτών στην Ολομέλεια, ζήτημα που, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς στη συζήτηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που προτείνονται δεν στοχεύουν στην προστασία του κύρους της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά στην εξυπηρέτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες σε συγκεκριμένες διαδικασίες. Υπογράμμισε ότι το δικαίωμα λόγου των βουλευτών είναι τόσο τυπικό όσο και ουσιαστικό.
Ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση του δικαιώματος γνώμης των βουλευτών, αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνεχείς τροπολογίες που κατατίθενται αργά το βράδυ και την τακτική της πλειοψηφίας σε επιτροπές, όπως την προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την εξεταστική για τα Τέμπη, όπου κρίσιμοι μάρτυρες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.
Καταλήγοντας, ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη συγκεκριμένη πρόταση, επιμένοντας στην ανάγκη για μια συνολική και εις βάθος συζήτηση για τον Κανονισμό της Βουλής.