Αυτόματη απόδοση Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ) στους πολίτες που δεν τον είχαν εκδώσει έως τις 5 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιείται πλέον σταδιακά, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους ίδιους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει τον ΠΑ με αυτό τον τρόπο.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ολοκλήρωση της μετάβασης σε ένα ενιαίο σύστημα ταυτοποίησης για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, βελτιώνοντας σημαντικά την εξυπηρέτησή τους.
Όσοι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr) και έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για επικοινωνία, ενημερώνονται για την απόδοση του ΠΑ μέσω της Θυρίδας Πολίτη στο gov.gr, του Gov.gr Wallet και μέσω email.
Επιπλέον, ο ΠΑ είναι διαθέσιμος ψηφιακά στην εφαρμογή pa.gov.gr, στο Gov.gr Wallet, αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και των Προξενικών Αρχών ανά πάσα στιγμή.
Από τις 3 Ιουνίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, 2.651.632 πολίτες είχαν ήδη εκδώσει ΠΑ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας pa.gov.gr, με τη δυνατότητα επιλογής των δύο πρώτων ψηφίων του προθέματος του ΑΦΜ. Από αυτούς, 226.000 ΠΑ εκδόθηκαν μέσω ΚΕΠ και 844 μέσω Προξενικών Αρχών. Επιπρόσθετα, 601.000 νέες αστυνομικές ταυτότητες έχουν εκδοθεί με αναγραφή του ΠΑ.
Κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων, εντοπίστηκαν 839.115 διαφορές στην αναγραφή στοιχείων μεταξύ βασικών μητρώων του Δημοσίου, 132.647 περιπτώσεις πολυεγγραφών και 11.426 περιπτώσεις κενών ή μη έγκυρων τιμών.
Η διαδικασία διόρθωσης βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια των στοιχείων σε όλα τα μητρώα. Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., αναπτύχθηκε μηχανισμός αυτόματης απενεργοποίησης παλαιών δελτίων ταυτότητας για 27.171 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο Προσωπικός Αριθμός λειτουργεί ως ενιαίος αριθμός ταυτοποίησης για τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, καταργώντας την ανάγκη χρήσης πολλαπλών αριθμών. Η χρήση του ΠΑ είναι προαιρετική και δεν αποτελεί μέσο πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες ή σε προσωπικά δεδομένα.
Ο ΠΑ χορηγείται άπαξ σε κάθε φυσικό πρόσωπο και δεν μεταβάλλεται. Η καθιέρωση του ΠΑ αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για την ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών στη Δημόσια Διοίκηση, συμβάλλοντας στην απλοποίηση και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών.