ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι ευρωπαϊκές σημαίες μπροστά σε κτίριο στις Βρυξέλλες, σύμβολο ενότητας και συνεργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων: Επαφές στις Βρυξέλλες για ανθεκτικότητα

Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μανιάτη, είχε σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας προτάσεις για Πολιτική Προστασία και ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.), με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη του Ελ.Δ.Α. πραγματοποίησαν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Βασικός στόχος της αποστολής ήταν η παρουσίαση του έργου του Δικτύου, καθώς και η αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας των ελληνικών πόλεων. 

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν ανέδειξαν τα καθημερινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόσθετους πόρους και τεχνικές υποδομές.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, παρουσιάστηκε το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας που έχει εκπονήσει το Ελ.Δ.Α., καθώς και μια στοχευμένη και κοστολογημένη πρόταση-πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων-μελών του Δικτύου.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν στην Κομισιόν τις προτάσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν από τους Έλληνες δημάρχους.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, «Σήμερα έγινε ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία θα προστατεύσει τους πολίτες της, θωρακίζοντας και ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητά της»

Ο πρόεδρος του Ελ.Δ.Α. και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, επισήμανε: «Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων αποκτά ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Όλες οι συναντήσεις που πραγματοποιούμε, είτε στην Ελλάδα είτε στις Βρυξέλλες, διευρύνουν τους κύκλους του Δικτύου και των επαφών μας. 

Στόχος μας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης μελετών και προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στα συναρμόδια υπουργεία».

Στην αποστολή συμμετείχαν, επίσης, οι δήμαρχοι Χρήστος Αηδόνης (Παλλήνης), Γιάννης Μαλανδράκης (Πλατανιά), Γιώργος Τάτσιος (Σιντικής), Γιώργος Τσαπουρνιώτης (Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας), Θανάσης Ζεκεντές (Λοκρών), Γιώργος Εμμανουήλ (Πολυγύρου) και Νίκος Παρούτογλου (Αλμωπίας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ σε Τραμπ: Ανοιχτές επιλογές για προστασία από δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

Η Κομισιόν απάντησε στις απειλές Τραμπ για δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα, τονίζοντας ότι θα προστατέψει τα συμφέροντα της ΕΕ και θα διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μονομερή μέτρα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θετική συζήτηση με Ουγγαρία για τα κονδύλια ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πέτερ Μάγιαρ είχαν θετικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.
Νταν Γιόργκενσεν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Μανιάτης: Η ΕΕ αναγνώρισε τον αγώνα μας για τα ηλιακά θερμικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει τα Ηλιακά Θερμικά ως προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, έπειτα από πιέσεις του Γ. Μανιάτη, τονίζοντας τα οφέλη για πολίτες, αγρότες και τη βιομηχανία στην Ελλάδα και ΕΕ.
Δικαστική σφύρα Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο ΕΕ για απλούστερη και αποτελεσματικότερη νομοθέτηση

Η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο εκσυγχρονισμού της νομοθέτησης στην ΕΕ, προωθώντας απλούστερους, σαφέστερους και πιο αποτελεσματικούς κανόνες, με στόχο τη μείωση πολυπλοκότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενιαίας αγοράς.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά αύξηση του προϋπολογισμού στο 1,27% του ΑΕΠ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για ΠΔΠ 2028-2034, ζητώντας προϋπολογισμό 1,27% του ΑΕΕ, δηλαδή αύξηση 10% ή 197 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής και χωρίς να υπολογίζεται η αποπληρωμή των δανείων του NextGenerationEU.