ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ο Στέλιος Αγγελούδης στο μετρό
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Υπεγράφησαν συμβάσεις για τρία νέα σχολεία με σύγχρονη υποδομή

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την κατασκευή τριών νέων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ. Τα έργα θα αντικαταστήσουν λυόμενα κτίρια και θα εξασφαλίσουν σύγχρονη, ασφαλή στέγη για μαθητές και νηπιαγωγεία.

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την κατασκευή τριών νέων σχολικών διδακτηρίων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Τα νέα σχολεία θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο της προκατασκευής βαρέως τύπου, έπειτα από συμφωνία με την εταιρεία «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΕ».

Η κατασκευή των διδακτηρίων αναμένεται να καλύψει τις άμεσες ανάγκες σχολικής στέγης στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση και την εγκατάστασή τους, τρεις σχολικές μονάδες που μέχρι σήμερα λειτουργούν σε λυόμενα κτίρια ή σε ημιυπόγειες αίθουσες με σοβαρά προβλήματα, θα αποκτήσουν μόνιμη και σύγχρονη υποδομή.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει, εκτός από την εγκατάσταση των διδακτηρίων σε ισάριθμα οικόπεδα, όλα τα απαραίτητα προπαρασκευαστικά χωματουργικά έργα, την υποδομή, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την κατεδάφιση των υφιστάμενων λυόμενων διδακτηρίων. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, υπογράμμισε ότι η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για τη διασφάλιση σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης για εκατοντάδες μαθητές. 

Επεσήμανε πως «είναι αδιανόητο ότι σχολεία της Θεσσαλονίκης παρέμεναν για δεκαετίες σε λυόμενα κτίρια που στήθηκαν ως “προσωρινά” μετά τον σεισμό του 1978» και ότι ήρθε η ώρα αυτό το κεφάλαιο να κλείσει οριστικά.

Λεπτομέρειες των έργων

Στο πλαίσιο των συμβάσεων προβλέπονται:

Μεταστέγαση του 89ου Δημοτικού Σχολείου, με προϋπολογισμό 3.286.662,02 ευρώ. Το έργο αφορά την ανέγερση νέου διδακτηρίου στο οικόπεδο επί των οδών Δελφών και Ψυχάρη, στη θέση υφιστάμενου εκκενωθέντος κτιρίου που θα κατεδαφιστεί λόγω προβλημάτων στατικότητας.

 Στο νέο κτίριο θα μεταστεγαστεί το 89ο 6-θέσιο Δημοτικό Σχολείο, που σήμερα λειτουργεί σε λυόμενο διδακτήριο στην οδό Ν. Μάνου. Επιπλέον, θα καλυφθούν πρόσθετες λειτουργικές ανάγκες του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Μεταστέγαση του 28ου Νηπιαγωγείου και του 56ου Πολυδύναμου Νηπιαγωγείου ("Τενεκεδένιο"), με προϋπολογισμό 5.221.498,96 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει:

• Μεταστέγαση του 56ου 7-θέσιου Πολυδύναμου Νηπιαγωγείου από λυόμενο διδακτήριο στην οδό Πυλαίας 1, σε νέες εγκαταστάσεις στο σχολικό οικόπεδο επί των οδών Επιδαύρου – Μητροπ. Ευσταθίου.

• Μεταστέγαση του 28ου Νηπιαγωγείου από ημιυπόγειες αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος της οδού Ικτίνου, σε νέες εγκαταστάσεις στο σχολικό οικόπεδο των οδών Εθν. Αμύνης 8 και Τσόπελα, μετά την κατεδάφιση του υπάρχοντος λυόμενου διδακτηρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Υποστηρίζουμε έμπρακτα γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους στην περιφέρεια

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε πως όσοι υπηρετούν σε σχολεία και υγειονομικές δομές της περιφέρειας αξίζουν στήριξη, ενώ ανέφερε την επιστροφή δύο ενοικίων σε 17.074 εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο Δευτέρα ξεκινούν τα δια ζώσης μαθήματα στο Ψηφιακό Φροντιστήριο

Ξεκινούν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 τα δια ζώσης μαθήματα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, με 81 εκπαιδευτικούς και υποστήριξη σε 45 πανελλαδικά μαθήματα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΝΕΕΓΥΛ, συμπεριλαμβανομένων ειδικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Τα σχολεία περνούν σε εξ αποστάσεως μαθήματα για μία εβδομάδα

Τα σχολεία στο Ριάντ θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως για μια εβδομάδα, έπειτα από εντολή των Αρχών, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι, εν μέσω ανανεωμένων επιθέσεων Χούθι.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Τιμητική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς με ξεχωριστή προσφορά

Η Περιφέρεια Κρήτης τίμησε στο Ρέθυμνο εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν το 2024-2025, αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά τους στη διαμόρφωση μαθητών και στη μετάδοση γνώσης και αξιών στις νέες γενιές.
Κεντρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα

Η «Βραδιά του Ερευνητή» γιορτάζεται σήμερα σε όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις, όπου ερευνητές παρουσιάζουν τη δουλειά τους και καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε πειράματα, παιχνίδια και εκθέσεις τεχνολογίας.
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Μαλιωτείου Κέντρου με Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Χάρβαρντ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, για κοινές δράσεις σε σπουδές, γλώσσα και πολιτισμό, προωθώντας επιστημονικές ανταλλαγές και πολιτιστικά προγράμματα.