ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στη ΝΔ για αντεργατικούς νόμους μετά το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ για το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, κάνοντας λόγο για αντεργατικούς νόμους, έλλειψη ελέγχων και 178 νεκρούς εργαζομένους το 2025, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας.

Τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στον ΗΣΑΠ, με έναν εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.

Ο κ. Γαβρήλος επισημαίνει ότι ο θάνατος αυτός προστίθεται στη μακρά λίστα εργατικών δυστυχημάτων που καταγράφονται στη χώρα, τονίζοντας τη διαρκή απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω ελλιπούς προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, μόνο για το 2025 έως και τον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 178 εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, αναφέροντας ότι η εμμονή στα συμφέροντα μεγάλων εργολάβων, οι αυξήσεις των ωρών εργασίας και η ανεπαρκής θωράκιση του πλαισίου για την ασφάλεια, έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνες συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Όπως σημειώνει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί 610 θάνατοι εργαζομένων και 937 τραυματισμοί, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την υπερεργασία, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση της αποτελεσματικότητας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Γιώργος Γαβρήλος καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην εργασία και να αναγνωρίσει το καθεστώς κινδύνου που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι.

Ζητά την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, την επιστροφή της υπό το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και την επικαιροποίηση και αναβάθμιση του πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.

Παράλληλα, ζητά την απόσυρση όλων των νόμων που, όπως αναφέρει, ευνοούν τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, αλλά και την επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πορισμάτων για τα εργατικά ατυχήματα, με στόχο τη διαφάνεια και την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης είναι υπόλογος, όχι ελεγκτής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία και υποκρισία, σημειώνοντας ότι ελέγχεται για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις υποκλοπές και το Predator, ενώ αποφεύγει να απαντήσει στις αποκαλύψεις για την υπόθεση Intellexa.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωκράτης Φάμελλος: Στόχος μας ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ενωτικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές και στηρίζει το εγχείρημα Τσίπρα, αποφεύγοντας αντιπαραθέσεις. Στόχος η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έκανε την ΕΡΤ σύγχρονη και αξιόπιστη

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως η κυβέρνηση μετέτρεψε την ΕΡΤ από κανάλι προπαγάνδας σε αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης, απαντώντας στην αντιπολίτευση με αφορμή την επέτειο του «μαύρου» της ΕΡΤ και τις διαδικασίες επιλογής διοίκησης μέσω ΑΣΕΠ.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκογιαννάκη: Το ΠΑΣΟΚ εγγύηση σταθερότητας για προοδευτική διακυβέρνηση

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη δήλωσε στον Σκάι πως το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πόλο σταθερότητας και ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ σχολίασε τις αντιπαραθέσεις σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τη ρευστότητα των δημοσκοπήσεων.
Παύλος Πολάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Πολάκης: Όχι σε διάλυση - ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης και 36 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με κείμενό τους αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές, αν δεν υπάρξει ενωτικό σχήμα, καλώντας και άλλους να στηρίξουν τη δημιουργία νέας πλειοψηφίας και τη διαφύλαξη του κόμματος.