ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στη ΝΔ για αντεργατικούς νόμους μετά το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ για το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, κάνοντας λόγο για αντεργατικούς νόμους, έλλειψη ελέγχων και 178 νεκρούς εργαζομένους το 2025, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας.

Τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στον ΗΣΑΠ, με έναν εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όπως γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.

Ο κ. Γαβρήλος επισημαίνει ότι ο θάνατος αυτός προστίθεται στη μακρά λίστα εργατικών δυστυχημάτων που καταγράφονται στη χώρα, τονίζοντας τη διαρκή απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω ελλιπούς προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, μόνο για το 2025 έως και τον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 178 εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, αναφέροντας ότι η εμμονή στα συμφέροντα μεγάλων εργολάβων, οι αυξήσεις των ωρών εργασίας και η ανεπαρκής θωράκιση του πλαισίου για την ασφάλεια, έχουν οδηγήσει σε επικίνδυνες συνθήκες στους χώρους εργασίας.

Όπως σημειώνει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί 610 θάνατοι εργαζομένων και 937 τραυματισμοί, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την υπερεργασία, τις υποχρεωτικές υπερωρίες, την κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση της αποτελεσματικότητας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Γιώργος Γαβρήλος καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην εργασία και να αναγνωρίσει το καθεστώς κινδύνου που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι.

Ζητά την άμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, την επιστροφή της υπό το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και την επικαιροποίηση και αναβάθμιση του πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία.

Παράλληλα, ζητά την απόσυρση όλων των νόμων που, όπως αναφέρει, ευνοούν τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, αλλά και την επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πορισμάτων για τα εργατικά ατυχήματα, με στόχο τη διαφάνεια και την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κόσμος αλλάζει, αλλά ποιος πληρώνει το τίμημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια εξωραϊσμένη εικόνα της χώρας και ζητά απαντήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενώ τον καλεί να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ ανέδειξε έλλειψη εξωτερικής πολιτικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για έλλειψη ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής και ενεργούς διπλωματίας, επικρίνοντας τη στάση του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ και απέναντι στα θέματα Γάζας, Ουκρανίας, Κυπριακού και ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Η κυβέρνηση απειλεί κυριαρχία και καθημερινότητα πολιτών

Η Ρένα Δούρου, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Επέκρινε Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ακρίβεια νικιέται με πολιτική βούληση

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι η ακρίβεια μπορεί να περιοριστεί με πολιτική βούληση, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία και επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ευνοϊκή διαχείριση της αύξησης των τιμών.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όχι στην περικοπή επιδόματος ανεργίας από τον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η στάση του πρωθυπουργού για το επίδομα ανεργίας δείχνει πως πρόκειται για κυβερνητικό σχέδιο και όχι προσωπική άποψη του Μαρινάκη, υπογραμμίζοντας ότι το επίδομα είναι ανταποδοτική παροχή.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς στη ΔΕΘ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενισχυμένος στην επόμενη Βουλή

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στη ΔΕΘ πως το κόμμα έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, με πλούσιο πρόγραμμα και στελέχη, και θα είναι ενισχυμένο στη Βουλή. Συνεργασίες θα υπάρξουν μόνο με βάση κοινές προγραμματικές θέσεις.