ΓΔ: 2094.54 0.28% Τζίρος: 19.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:39
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη Βουλή. Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Νέα τροπολογία για παράταση εισφοράς ΕΛΓΑ και προκαταβολές σε παραγωγούς

Παράταση ως 30/9/2026 για την εισφορά ΕΛΓΑ και δυνατότητα προκαταβολών έως 80% σε πληγέντες παραγωγούς προβλέπει νέα τροπολογία, στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026 δόθηκε για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος 2025, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται στον ΕΛΓΑ η δυνατότητα να χορηγεί προκαταβολές αποζημιώσεων και σε παραγωγούς που υπέβαλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου για το 2025. 

Η ρύθμιση αφορά καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που υπέστησαν ζημίες οι οποίες έχουν ήδη εκτιμηθεί και καταχωρηθεί, ακόμη και αν οι παραγωγοί οφείλουν μέρος ή το σύνολο της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Ο ΕΛΓΑ μπορεί, έως τις 31 Μαρτίου 2026 και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, να χορηγεί προκαταβολή έως 80% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης. Το ποσοστό προκαταβολής δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με το αίτιο της ζημίας, το προϊόν ή τη γεωγραφική ζώνη. 

Οι προκαταβολές και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται για ζημίες του 2025 θεωρούνται νόμιμες, ακόμη και αν υπερβαίνουν τις εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, αρκεί να παραμένουν εντός των ταμειακών διαθεσίμων του οργανισμού.

Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία οριστικοποίησης από τον ΕΛΓΑ και αποστολής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη βεβαίωση των οφειλών των ασφαλισμένων παραγωγών από την ειδική ασφαλιστική εισφορά των ετών 2020, 2021 και 2022.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το 2025 ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων κινδύνων. Οι οικονομικές επιβαρύνσεις στους αγρότες είναι σημαντικές, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη καταβολή της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ.

Για την άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των πληγέντων παραγωγών, αλλά και τη διατήρηση της λειτουργικής επάρκειας του ΕΛΓΑ, κρίθηκε αναγκαία η θέσπιση κατ’ εξαίρεση ρυθμίσεων για το 2025.

 Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν τόσο την παράταση της προθεσμίας καταβολής της ειδικής εισφοράς όσο και τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών αποζημίωσης, ανεξάρτητα από την εξόφληση της εισφοράς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ασφαλιστικής συνέπειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έχει τη δυνατότητα να καθορίζει διαφοροποιημένα ποσοστά προκαταβολής, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της ζημίας, το είδος της παραγωγής και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. 

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν έκτακτο και περιορισμένο χρονικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας των πληγεισών εκμεταλλεύσεων και στη διασφάλιση της ταχείας ροής των αποζημιώσεων, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, η τροπολογία περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για την ολοκλήρωση των αιτήσεων αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα στις περιοχές μετάβασης.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δέσμευση, χρήση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ με ελληνική σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΓΑ: Εισφορά έως 30/6 και προκαταβολές έως 80% ως 31/3 προβλέπει η ρύθμιση

Η ρύθμιση παρατείνει την εισφορά του 2025 έως 30/6/2026 και επιτρέπει προκαταβολές έως 80% μέχρι 31/3/2026, ενώ θεσπίζει όρια αποζημιώσεων και διευκολύνσεις για οφειλές των ετών 2020–2022 έως 31/12/2026.
Αγροτική διαμαρτυρία οχημάτων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες ρυθμίσεις για ΕΛΓΑ με παράταση εισφορών και προκαταβολές αποζημιώσεων

Η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει παράταση πληρωμής εισφορών, προκαταβολές αποζημιώσεων έως 80% και αυξημένες υπερωρίες για τη διαχείριση ζημιών του 2025, διευκολύνοντας χιλιάδες παραγωγούς.
Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Δεν προβλέπεται πώληση του 51% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες

Ο Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθαρίζει στη Βουλή ότι δεν εξετάζεται πώληση του 51% του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης του εθνικού ελέγχου και απαντώντας στις ανησυχίες για κρίσιμες ενεργειακές υποδομές.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Ευρεία συναίνεση ζητά για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου

Ο Γιώργος Κώτσηρας κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τη ρύθμιση παραχώρησης του δυτικού παραλιακού μετώπου στους δήμους, τονίζοντας πως αποτελεί κοινό αίτημα κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης.