Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας τις αντιπροσωπείες που λαμβάνουν μέρος στην 9η Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, η οποία πραγματοποιείται φέτος στην ελληνική πρωτεύουσα.
Οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών ξεναγήθηκαν στους χώρους της Πινακοθήκης από τη Γενική Διευθύντρια, Συραγώ Τσιάρα, ενώ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Οι εργασίες του Φόρουμ διεξάγονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή κρατών-μελών που εκπροσωπούνται σε υψηλό επίπεδο.
Μεταξύ αυτών συμμετέχουν ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, καθώς και αντίστοιχοι εκπρόσωποι από το Ιράν, το Ιράκ, την Κύπρο, την Αρμενία, το Περού και τη Βολιβία. Επιπλέον, η Κύπρος, το Μεξικό και η Ινδία συμμετέχουν με καθεστώς χώρας-παρατηρητή.
Στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης βρίσκονται δύο βασικά ζητήματα που έχει θέσει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού: η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται να υιοθετηθεί η Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία, την προβολή και την ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κρατών για την προώθηση του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης στον τομέα του πολιτισμού.