ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μαζικές απελάσεις στη Τουρκία εντός 2020 προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Την μείωση του χρόνου που χρειάζεται η χώρα μας για να απελάσει κάποιον, από τα 10 χρόνια στους έξι μήνες, ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προανήγγειλε μαζικές απελάσεις στη Τουρκία εντός του 2020.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα και ανακοίνωσε τη μείωση του χρόνου που θα χρειάζεται η χώρα μας για να απελάσει κάποιον, ενώ αποκάλυψε ότι εντός του 2020 θα ξεκινήσουν οι μαζικές απελάσεις προς τη Τουρκία.

Ο κύριος Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αρνήθηκε αρχικά ότι η χώρα μας εμποδίζει με βάρκες τις βάρκες των ανθρώπων που προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας. «Τα λεγόμενα push-backs, δηλαδή το να εμποδίσεις μία βάρκα να έρθει βάζοντας μπροστά μία βάρκα δική σου, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. Push – backs δεν γίνονται, το λέω για να μην λέει κάποιος ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις» σε συνέντευξή του σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε αρχικά, και συνέχισε: 

«Μάθαμε από τον αρμόδιο Υπουργό πόσα χρόνια χρειάζεται, με τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει η Ελλάδα να απελάσει κάποιον. Ακριβώς δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια έγιναν μόλις 1.837 απελάσεις. Έφυγαν δηλαδή μόνο όσοι ήθελαν να φύγουν από μόνοι τους. Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα, τα δέκα χρόνια θα γίνουν έξι μήνες. Μέσα στο 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία.

Η διαδικασία μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη θα έχει ως εξής: όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών, θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Εάν οι άνθρωποι που πληρώνουν 1.500 και 2.000 δολάρια για να περάσουν απέναντι ξέρουν ότι σε 4 μήνες θα είναι πάλι πίσω, θα σταματήσουν να πληρώνουν χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα και θα πάνε σε άλλη χώρα.

Όταν λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία υπερασπιστεί το έδαφός της, με όποιο νόμιμο τρόπο μπορεί, το ρεύμα αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα θα ανακοπεί διότι κανείς δεν θα πληρώνει τόσα λεφτά για να πάει σε μια χώρα που θα τον στέλνει πίσω».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εκβιασμός Ερντογάν σε Ευρώπη - ΗΠΑ με μοχλό τους πρόσφυγες

Για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ δηλώνοντας πως η χώρα του δεν μπορεί να διαχειρίστει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία.
refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: Οι 4 προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει την δική της στρατηγική και ενεργειακή αυτονομία ενώ στις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να επανέλθει η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.