Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις προοπτικές συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ενόψει των επόμενων εκλογών.
Ο κ. Φάμελλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε κρίση λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Τόνισε πως τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και εφαρμόσιμα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα του κλάδου, ιδιαίτερα στο θέμα του κόστους παραγωγής και της ενέργειας.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι πρόκειται για γενικόλογες τοποθετήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Έκανε ειδική μνεία στη ΔΕΗ και το υψηλό κόστος ρεύματος, σημειώνοντας ότι τα κέρδη της επιχείρησης δεν επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία και τους αγρότες.
Σχετικά με το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή φωτογραφίζουν ευθύνες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Όπως υποστήριξε, απαιτείται ένας οργανισμός με επιστημονική στελέχωση εντός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε το αίτημα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, επισημαίνοντας πως μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια τρίτη διακυβέρνηση από τη δεξιά.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για προγραμματικό διάλογο και κοινή στάση σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγροτική πολιτική και το ενεργειακό κόστος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως το βασικό είναι να υπάρξει συμφωνία στις προγραμματικές αρχές και ότι οι λεπτομέρειες για τη μορφή της συνεργασίας μπορούν να συζητηθούν στη συνέχεια. Επισήμανε επίσης τη σημασία της συμβολής του Αλέξη Τσίπρα σε οποιοδήποτε ενωτικό εγχείρημα στον προοδευτικό χώρο.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε ότι φέτος το κόμμα δεν θα τις υπερψηφίσει, επικαλούμενος την έλλειψη διαφάνειας, τον ελλιπή προγραμματισμό και τη στροφή της κυβέρνησης προς μια λανθασμένη «οικονομία του πολέμου».
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Φάμελλος μοιράστηκε προσωπικές στιγμές, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του για την ακαδημαϊκή πορεία του γιου του. Τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και της δημιουργίας ευκαιριών ώστε οι νέοι να επιστρέφουν και να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευχήθηκε καλές γιορτές, τονίζοντας ότι στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.