ΓΔ: 2304.14 0.89% Τζίρος: 301.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
Φώτο: SOOC

Τσίπρας σε φοιτητές: Χρειάζεται «σοκ δημοκρατίας» και συμμετοχής

Σε συζήτηση με φοιτητές του Παντείου, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικής ανανέωσης και ενεργής συμμετοχής των πολιτών, προειδοποιώντας ότι η πολιτική στασιμότητα μπορεί να ενισχύσει την ακροδεξιά και την αντιπολιτική.

Συζήτηση με φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ιθάκη», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για δημοκρατική ανανέωση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών.

 Όπως ανέφερε, «αν δεν υπάρξει ένα σοκ δημοκρατίας και συμμετοχής, μια υπέρβαση της σημερινής στασιμότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτό το υλικό να αποτελέσει τροφή της ακροδεξιάς και της αντιπολιτικής». Η συζήτηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, επεσήμανε ότι η σύγχρονη διαχωριστική γραμμή εντοπίζεται μεταξύ όσων αγωνίζονται για το κοινό καλό και όσων επιδιώκουν την αύξηση του προσωπικού πλούτου. 

Υπογράμμισε τη σημασία της συλλογικής ευθύνης, δίνοντας ως παράδειγμα πράξεις αλληλεγγύης στην κοινωνία.

Σχετικά με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε λάθη, ασκώντας αυτοκριτική, αλλά επισήμανε και τα θετικά αποτελέσματα, όπως την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια. 

Αντίθετα, όπως ανέφερε, «οι τεχνοκράτες που κυβέρνησαν από το '10 έως το '15 άφησαν τη χώρα χωρίς χρήματα και υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Παράλληλα, σχολίασε το έργο της σημερινής κυβέρνησης, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγράψει σε βιβλίο τις πολιτικές του επιλογές, όπως τη διαχείριση του κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται την ευθύνη να συμβάλει στη διαμόρφωση όρων για μια ουσιαστική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Στόχος του, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης ως εναλλακτική στη σημερινή εξουσία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται τρεις παράγοντες: ισχυρά πρόσωπα, αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Όπως σημείωσε, «χρειάζονται και τα τρία να συμπίπτουν» για να υπάρξει ουσιαστική πολιτική αλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην διενέργεια εξετάσεων με φυσική παρουσία εμμένει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «οι διαδικτυακές εξετάσεις των Νομικών μαθημάτων δεν εγγυώνται τον αδιάβλητο και ουσιαστικό έλεγχο των γνώσεων» και καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να άρουν άμεσα την κατάληψη.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε το μαζικό και ειρηνικό συλλαλητήριο μαθητών και φοιτητών για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα στα Τέμπη. Διαδήλωσαν ζητώντας δικαιοσύνη και ασφαλείς μεταφορές. Νέο ραντεβού το Σάββατο στο Σύνταγμα.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για υποκλοπές: Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν σε λαό και Δικαιοσύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του για τη δίκη υποκλοπών, επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γρηγόρη Δημητριάδη, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα κυνηγήσει σύντομα και τους πραγματικούς υπαίτιους του σκανδάλου.
Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών στο κέντρο της Αθήνας για τα Τέμπη

Τρία χρόνια μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι διαδηλώνουν στα Προπύλαια για δικαιοσύνη, ασφαλείς μεταφορές και ενάντια στις αλλαγές σε Λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο. Συμμετέχει και η ΟΛΜΕ με στάση εργασίας.