ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις σημαίες κρατών μελών και τα έδρανα.

Νικολάου-Αλαβάνος: Άμεσα μέτρα για αγρότες, αποζημιώσεις και κόστος

Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών, ενώ άσκησε κριτική για ΚΑΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ και Mercosur.

«Εμείς ως ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή έχουμε εκφράσει την στήριξή μας στον αγώνα των αγροτών, γιατί είναι αγώνας επιβίωσης αυτός που κάνουν», τόνισε ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».

Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα γνώριζαν εδώ και χρόνια το 'καζάνι που βράζει, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής, μη καταβολής αποζημιώσεων για μεγάλες καταστροφές και καθυστέρησης στον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των εξαγωγέων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας «την επιστροφή των χρημάτων από όσους τα πήραν, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και άλλων κομμάτων, που 'ευλογούσαν την ΚΑΠ' ενώ αυτή ξεκληρίζει τους αγρότες».

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Όπως είπε, «μη βλέπουμε το δέντρο της Mercosur και χάνουμε το δάσος, γιατί η Mercosur 'φύτρωσε' πάνω στην ΚΑΠ, την οποία ΚΑΠ έχουν στηρίξει όλα τα άλλα κόμματα».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε «τη στοχοποίηση αγροσυνδικαλιστών» ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, «που άφησε πολλούς αγρότες εκτός ρυθμίσεων για το αγροτικό ρεύμα».

Τόνισε «την ανάγκη άμεσων μέτρων για αποζημιώσεις, μείωση κόστους παραγωγής, ενίσχυση εφοδίων και αποκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών (κτηνιατρικών, γεωπονικών), ώστε να μείνουν οι αγρότες στη γη τους και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια του λαού με ποιοτικά και φθηνά τρόφιμα».

Σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα στηρίξει την κλιμάκωση που αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες στα μπλόκα, στην Πανελλαδική Επιτροπή και στους συλλόγους, από όλα τα μέτωπα και τα μετερίζια που έχουμε δυνάμεις».

Ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος σχολίασε επίσης την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, στο πάνελ, σχετικά με τη θέση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, σημειώνοντας ότι «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τις ρήτρες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αυτό προϊδεάζει και το τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση όταν θα γίνει η διαπραγμάτευση».

 Στην παρατήρηση δε, του εκπροσώπου της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απάντησε «οι ευρωβουλευτές σας, όμως, τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα επί του συγκεκριμένου ζητήματος, άρα οι πόρτες είναι ανοιχτές από τη δική σας πλευρά για να προχωρήσει κι αυτή η συμφωνία που έρχεται πάνω στο έδαφος της ΚΑΠ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύση Ελευθερίας: Ριζική αλλαγή στον πρωτογενή τομέα ζητά η Βουλή

Η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Τζώρτζια Κεφαλά, ασκεί κριτική στη ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, ζητώντας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης 2027-2035 με έμφαση σε επενδύσεις, πρόληψη κρίσεων, ενιαίο κέντρο διαχείρισης και διαφάνεια στην απόδοση.
Απεργία ταξί στο κέντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: Όχι άλλες θυσίες – Συλλαλητήρια ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο

Η Μ. Κομνηνάκα (ΚΚΕ) δήλωσε ότι η ακρίβεια δεν είναι εξωγενής παράγοντας, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο, ζητώντας κατάργηση του ΕΦΚ και μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα καύσιμα.
τρακτέρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη από ΕΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης ζητά ο Σ. Αρναούτογλου

Άμεση ευρωπαϊκή στήριξη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες ζητά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, λόγω εκτεταμένων ζημιών σε καλλιέργειες, ζώα και υποδομές.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει υψηλή παραγωγή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς επισκέφθηκε την Πιερία, συζητώντας με αγρότες και φορείς για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, νέα επενδυτικά σχέδια, έργα άρδευσης και το νέο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: 14,6 εκατ. ευρώ σε 34.200 αγρότες για επιδότηση λιπασμάτων

Στα 14,6 εκατ. ευρώ ανέρχεται η νέα πληρωμή της ΑΑΔΕ για ενίσχυση του αυξημένου κόστους λιπασμάτων σε 34.200 δικαιούχους, με αιτήσεις που έγιναν 7-17 Σεπτεμβρίου και αφορούν αγορές από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2026.