ΓΔ: 2121.79 -0.28% Τζίρος: 98.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:36:41
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
Φώτο: ΥΠΕΝ

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τα Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο

Ο Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε την έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών για τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου, που θα καλύπτουν πάνω από το 35% των χωρικών υδάτων.

Εγκρίθηκαν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου 1 - Νότιες Κυκλάδες, μετά την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης. Η θεσμοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σύνταξη και υποβολή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα θα καλύπτουν πάνω από το 35% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή υπερβαίνει την ευρωπαϊκή δέσμευση για προστασία τουλάχιστον του 30% των θαλασσίων υδάτων έως το 2030.

Στις περιοχές των νέων πάρκων απαγορεύεται ρητά η χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τον θαλάσσιο πυθμένα, ενισχύοντας την προστασία των οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, ιδρύθηκαν τρία νέα παραρτήματα του ΟΦΥΠΕΚΑ σε Μήλο, Αμοργό και Κύθηρα, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πάρκων. Για την ενίσχυση της εποπτείας, ο ΟΦΥΠΕΚΑ εξοπλίζεται με τρία σκάφη ανοιχτής θαλάσσης και εννέα φουσκωτά, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών περιλαμβάνει την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού, όπως ιπτάμενα και υποθαλάσσια drones και radar, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, έχουν διασφαλιστεί 33 νέες θέσεις προσωπικού για τη διαχείριση των θαλάσσιων πάρκων, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ το επόμενο διάστημα.

Τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα αποτελούν δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεμονωμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται σε ολιστικά οικολογικά, διοικητικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία και αποκατάσταση των οικοτόπων και την ευαισθητοποίηση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε ότι η έγκριση των ΕΠΜ για τα δύο Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της χώρας. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ευρώπη όσον αφορά την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 9ο Our Ocean Conference.

Όπως ανέφερε, «η θεσμοθέτηση των δύο νέων Πάρκων θα μας βρει επιχειρησιακά έτοιμους. Η απαγόρευση συγκεκριμένων πρακτικών αλιείας και η ενίσχυση του ΟΦΥΠΕΚΑ με άρτια εκπαιδευμένο στελεχιακό δυναμικό και μέσα επιτήρησης διασφαλίζουν ότι η προστασία των περιοχών αυτών δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά θα εφαρμοστεί στην πράξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ