ΓΔ: 2287.68 0.17% Τζίρος: 120.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:43
Χαρτονομίσματα ευρώ κοντινό
Φώτο: Shutterstock

Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ζητά ειδικό Ταμείο Μικροδανείων για Αρκαλοχώρι

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης, ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας για ειδικό Ταμείο Μικροδανείων στον Δήμο Μινώα, με ευνοϊκούς όρους, για στήριξη μικρών επιχειρήσεων μετά τον σεισμό του 2021.

Την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαγγέλης Καρκανάκης, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

 Σύμφωνα με επιστολή που απεστάλη στον υπουργό, τα υφιστάμενα μέτρα δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες που προέκυψαν μετά τον σεισμό του 2021.

Ο κ. Καρκανάκης εισηγείται τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Μικροδανείων Ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. 

Το ταμείο αυτό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και παραγωγών της περιοχής, με απλουστευμένες διαδικασίες, χαμηλό χρηματοδοτικό κόστος και επαρκή περίοδο χάριτος.

 Πρόκειται για ένα μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο που εφαρμόστηκε στη Θεσσαλία, το οποίο απέδωσε θετικά αποτελέσματα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, το Αρκαλοχώρι και οι γύρω κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες.

Πολλοί κάτοικοι διαμένουν ακόμη σε προσωρινούς οικισμούς, ενώ σημαντικές υποδομές και επαγγελματικοί χώροι δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Η τοπική αγορά παραμένει εύθραυστη, με πολλές μικρές επιχειρήσεις να μην έχουν επαναλειτουργήσει πλήρως. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη επενδυτικής προοπτικής, λόγω της μακροχρόνιας απουσίας επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου τονίζει ότι η δημιουργία ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως το Ταμείο Μικροδανείων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και στην αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας. 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως μια τέτοια παρέμβαση αποτελεί πράξη θεσμικής συνέπειας και εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης για τις πληγείσες περιοχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΠΑ: 780.722 ευρώ από το ΕΣΠΑ για ισότητα και ψυχολογική στήριξη

Το ΕΚΠΑ εντάσσεται στη δράση ενίσχυσης ισότητας φύλων, αντιμετώπισης βίας και ψυχολογικής στήριξης, με 780.722 ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το 17ο ΑΕΙ σε πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ για 25 Πανεπιστήμια.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Στήριξη φοιτητών με νέα δράση ΕΣΠΑ για αγορά εργασίας

Η ΑΣΠΑΙΤΕ λαμβάνει χρηματοδότηση 240.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη φοιτητών στην ένταξη στην αγορά εργασίας. Η δράση αφορά συνολικά 23 ΑΕΙ και υποστηρίζει τις Μονάδες Υποστήριξης Φοιτητών.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Μεγαλόπολη ολοκληρώνεται η επέκταση φυσικού αερίου μέσω ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ "Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027" εντάχθηκε η Β’ φάση αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, με χρηματοδότηση 5,07 εκατ. ευρώ και στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: «Πράσινο φως» σε 447 αιτήσεις για τη δράση «Εξωστρέφεια ΜμΕ»

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας τα έργα της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ μέσω σύγχρονων επενδύσεων και διεθνούς παρουσίας.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι β' φάσεις έργων φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκαν οι Β' φάσεις έργων για δίκτυο φυσικού αερίου και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό 23,3 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν δίκτυο και 175 συνδέσεις καταναλωτών.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων με ΕΣΠΑ

Εγκρίθηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Λάρισας και του Κέντρου Νεότητας Άνω Λιοσίων, συνολικού κόστους 3,43 εκατ. ευρώ, με παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση.