Φώτο: ΑΠΕ

Χατζηδάκης: Σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων σε Κέρκυρα και Τρίκαλα

Οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων θα περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης.

Τη δημοπράτηση δύο ευρωπαϊκού επιπέδου, σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μία στην Κέρκυρα και μία στα Τρίκαλα (η οποία θα εξυπηρετεί και την Καρδίτσα), ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης πρόκειται να περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης

«Ο δρόμος του εκσυγχρονισμού άνοιξε με τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αρκετών άλλων. Έχουμε θέσει ως στόχο φέτος τη δημοπράτηση 17 μονάδων. Με χαρά σημειώνω τις θετικές εξελίξεις στην Κέρκυρα και τα Τρίκαλα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

«Θέλω να συγχαρώ τη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες τους, ώστε να αποκτήσουν η πολύπαθη με τα σκουπίδια Κέρκυρα, αλλά και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μια ευρωπαϊκού επιπέδου σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τους αρμόζει. Όπως αρμόζει σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς σε όλη την επικράτεια ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- διαχείριση στα απορρίμματα», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Όπως τόνισε, «οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά καθώς ο επιμένων νικά, σύμβουλός μας είναι η επιμονή. Με σχέδιο και συντονισμό. Τα Τρίκαλα και η Κέρκυρα θέλουμε να γίνουν παράδειγμα για όλη τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Δίκτυο καφέ κάδων και 17 νέες μονάδες για ανακύκλωση

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ, «δε γίνεται για κάθε 100 κιλά ανακυκλώσιμων αποβλήτων να θάβουμε τα 80 και να ανακυκλώνουμε τα 20, όταν στη Γερμανία, οδηγούνται προς ανακύκλωση 70 και προς ταφή 1 στα 100 κιλά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Λύνουμε με τροπολογία το πρόβλημα της λίμνης Κορώνεια

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «με τροπολογία λύνεται ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 1995 στη λίμνη Κορώνεια με τη περιβαλλοντική επιβάρυνση και τα απόβλητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπλοκές με την ΕΕ».