ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
Ο Σταύρος Παπασταύρου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση.

Παπασταύρου: Προτεραιότητα η προστασία κι ενίσχυση της ακίνητης περιουσίας

Ο υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο 43ο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ, τόνισε τη σημασία της ακίνητης περιουσίας ως «ρίζες και κόπο ζωής» και επανέλαβε τη δέσμευση για διάλογο, προστασία και υπεύθυνες πολιτικές υπέρ των ιδιοκτητών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, απηύθυνε χαιρετισμό στο 43ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην ομιλία του, ο υπουργός τόνισε ότι για τη Νέα Δημοκρατία, η ακίνητη περιουσία αποτελεί όχι μόνο περιουσιακό στοιχείο, αλλά και "κόπο ζωής" και "ρίζες", υπογραμμίζοντας τη σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης στην προστασία και ενίσχυσή της μέσω υπεύθυνων πολιτικών.

Αναφέρθηκε στη συνάντησή του με την ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν σημαντικά κοινά σημεία και σύγκλιση απόψεων, τα οποία οδήγησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν προταθεί από την Ομοσπονδία.

Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε την ανάγκη για οργάνωση και απλοποίηση στον χώρο της ιδιοκτησίας, επισημαίνοντας ότι η διαφάνεια θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότητα, ασφάλεια δικαίου και πραγματική προστασία της ακίνητης περιουσίας.

Όπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στοχεύουν στην οργάνωση του τομέα με εθνικό χαρακτήρα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ένα έργο επτά ετών που συγκέντρωσε σε 477 άρθρα νομοθεσία 102 ετών από περισσότερα από 170 νομοθετήματα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία 227 τοπικών και 18 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.

Ο υπουργός παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Αναβαθμίζω», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες, αφορά ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις, προσφέροντας δυνατότητες αξιοποίησης κλειστών ακινήτων, ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη.

Επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ενιαίου σημείου εξυπηρέτησης στην πολεοδομία, μέσω του οποίου όλα τα θέματα ιδιοκτησίας και ακινήτων θα συγκεντρώνονται κάτω από μια "ψηφιακή ομπρέλα".

Τέλος, ανακοίνωσε τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης, ενός ενιαίου, ψηφιακού φορέα εθνικής εμβέλειας για όλα τα ζητήματα σχετικά με τα ακίνητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Είναι πλέον στόχος οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στον πόλεμο;

Πάνω από τρεις εβδομάδες πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν μετατρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές σε στόχους επιθέσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ νέες απειλές διατυπώνονται κατά ιρανικών σταθμών παραγωγής.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ

Το Ιράν απειλεί με πλήρες κλείσιμο του Στενού του Χορμούζ αν οι ΗΠΑ πλήξουν ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν επίσης για πλήρη καταστροφή αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Χιούστον ο ΥΠΕΝ για συζητήσεις με Chevron και ExxonMobil για ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνει στο Χιούστον για συναντήσεις με εκπροσώπους Chevron και ExxonMobil στο πλαίσιο του CERAWeek 2026, συνοδευόμενος από τον Νίκο Τσάφο και τον Αριστοφάνη Στεφάτο.