ΓΔ: 2368.77 0.90% Τζίρος: 284.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:37
Ευρωπαίος αξιωματούχος και Έλληνες
Ευρωπαίος αξιωματούχος σε επίσημη επίσκεψη με Έλληνες αξιωματούχους παρουσίαση σημαιών.

Η νέα επικεφαλής του Οργανισμού ΕΕ για τα Ναρκωτικά στον ΕΟΠΑΕ

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του EUDA, κα Nolan, επισκέφθηκε τον ΕΟΠΑΕ και συζήτησε με τον Πρόεδρο, κ. Θεοχάρη, για τις προκλήσεις στις εξαρτήσεις, την αναβάθμιση υπηρεσιών και την ανάγκη για καλύτερη συλλογή και ανάλυση δεδομένων.

Η επίσκεψη της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Οργανισμού της Ε.Ε. για τα Ναρκωτικά (European Union Drug Agency - EUDA), κας Nolan, και του κ. Pereyra, Επικεφαλής του Εκτελεστικού Γραφείου του EUDA, στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή για τη συνεργασία Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εξαρτήσεων. Τους εκπροσώπους του EUDA υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ και Εθνικός Συντονιστής για τις Εξαρτήσεις στην Ελλάδα, κ. Θεοχάρης, παρουσία στελεχών του Οργανισμού. Η επίσκεψη της κας Nolan ήταν από τις πρώτες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρα της Ε.Ε..

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς τις σύγχρονες προκλήσεις στο πεδίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας. Παρουσιάστηκε ο νέος φορέας ΕΟΠΑΕ και οι καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, με έμφαση στην ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης όλων των μορφών εξάρτησης και στην κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των ωφελούμενων, παράλληλα με την αντιμετώπιση της αστεγίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διεύρυνση του πεδίου παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα και στη διασύνδεση των υπηρεσιών πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Συζητήθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η ανάπτυξη νέων δομών μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο. Παρουσιάστηκε επίσης το νέο, ανθρωποκεντρικό και εξατομικευμένο μοντέλο φροντίδας, όπου ο ωφελούμενος υποστηρίζεται καθ’ όλη τη θεραπευτική του πορεία, επιλέγοντας την προσέγγιση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Αντιμετώπιση του στίγματος και ενίσχυση της πληροφόρησης

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην κα Nolan ήταν η αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος και η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών. Επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος πληροφόρησης και ανάλυσης δεδομένων πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής και διάθεσης δεδομένων, ώστε η έγκαιρη ανίχνευση νέων τάσεων να συμβάλλει στην αποτελεσματική λήψη αποφάσεων. Η τακτική συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μπορεί να ενισχύσει την ετοιμότητα των κρατών-μελών και να επιτρέψει τον σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών με επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις.

Έμφαση στην πρόληψη και την προστασία των νέων

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην πρόληψη και στην ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών που προστατεύουν τους νέους και τους εφήβους από τις εξαρτήσεις. Τονίστηκε η σημασία σύγχρονων, κοινωνικά ευαίσθητων προσεγγίσεων και η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία CHAMPS του ΟΗΕ.

Επίσκεψη σε δομές υποστήριξης

Μετά τη συνάντηση, η κα Nolan και ο κ. Pereyra, συνοδευόμενοι από τον κ. Θεοχάρη, επισκέφθηκαν τον Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) και το Κέντρο Ημέρας στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία και τη συμβολή των δομών αυτών στη μείωση της βλάβης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Η κα Nolan διαπίστωσε την ουσιαστική παροχή υπηρεσιών και την πολυεπίπεδη υποστήριξη που προσφέρει ο ΕΟΠΑΕ στα εξαρτημένα άτομα.

Η επίσκεψη επιβεβαίωσε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέδριο σε αίθουσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση για τη «Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη» στο Μουσείο Ακρόπολης

Στο Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε συνέδριο για τη «Φιλική προς το Παιδί Δικαιοσύνη», με τη συμμετοχή σημαντικών αξιωματούχων και την παρουσίαση καινοτόμων προγραμμάτων για παιδιά και ανηλίκους παραβάτες.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία απειλεί Αρμενία με διακοπή φθηνού πετρελαίου αν στραφεί στην ΕΕ

Η Ρωσία προειδοποίησε την Αρμενία ότι θα διακόψει ή θα αναστείλει τις συμφωνίες για φθηνό πετρέλαιο και αέριο αν συνεχίσει τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ζημία άνω των 4,5 εκατ. ευρώ από κύκλωμα επιδοτήσεων

Ζημιά άνω των 4,5 εκατ. ευρώ υπέστησαν ΕΕ και Ελληνικό Δημόσιο από εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ με ψευδείς δηλώσεις αγροτικών επιδοτήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Συνελήφθησαν 17 άτομα, ενώ συνολικά κατηγορούνται 334.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στις Βαλτικές για drone απειλές – Βολές κατά Μόσχας από ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί αεροπορικούς συναγερμούς στις βαλτικές χώρες, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Τόνισε πως οι τακτικές αυτές αποτυγχάνουν, όπως και στην Ουκρανία.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία Β. Μακεδονίας και Κροατίας με στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία

Στρατηγική συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν Βόρεια Μακεδονία και Κροατία στη Οχρίδα, ενισχύοντας τις σχέσεις τους σε τομείς όπως μεταφορές, ενέργεια και ασφάλεια, με την Κροατία να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.