ΓΔ: 903.96 0.21% Τζίρος: 0.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Κουμουτσάκος: Να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκός μηχανισμός για το μεταναστευτικό

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως θα υπάρξει σήμερα συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών των χωρών πρώτης υποδοχής για το μεταναστευτικό.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την μετανάστευση και το Άσυλο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος που τόνισε οτι η Ελλάδα πέραν της δίκαιης κατανομής των βαρών, ως χώρα πρώτης υποδοχής ζητά την δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων ώστε να παρεμβαίνει αυτόματα βρίσκοντας λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών πρώτης υποδοχής, της Ισπανίας, της Ιταλίας, την Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταθεί στη σχετική πρωτοβουλία και η Βουλγαρία.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μείωση των μεταναστευτικών αφίξεων κατά 91% σε σχέση με το 2019, με τον υποργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη να σημειώνει οτι «η πίεση στα σύνορα είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα αυξηθεί», προσθέτοντας ότι «η δική μας προτεραιότητα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μηδέν ροές, σημαίνει ουσιαστική μείωση των ροών».

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, έχει προειδοποιήσει πως η παράνομη διακίνηση μεταναστών, που είχε επιβραδυνθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μπορεί να αυξηθεί και πάλι στον βαθμό που συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην Ευρώπη.

Σε έκθεση της η Europol σημειώνει οτι «οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν στη διάρκεια των περιορισμών λόγω της Covid-19» με τους μετανάστες να μην μπορούν «σε ένα μεγάλο βαθμό» να μετακινηθούν και προβλέπει πως «μια χαλάρωση των περιορισμών των ταξιδιών και της μετακίνησης θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα μια αύξηση των κινήσεων των παράτυπων μεταναστών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitarakis, metanasteytiko, prosfigiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Παράνομες ροές μεταναστών πρέπει να αποτραπούν

«Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Αμφότερα τα αντιλαμβανόμαστε ως μια κοινή ευρωπαϊκή συνοριογραμμή που πρέπει να διαφυλαχθεί», δήλωσε ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.
mitarakis, prosfigiko, metanasteytiko, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Αυστηρή αλλά δίκαιη η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως το ισοζύγιο αναχωρήσεων-αφίξεων των μεταναστών είναι πλέον θετικό ενώ στο επτάμηνο 7.114 άτομα έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα και έχουν υπάρξει 4.176 αφίξεις.
koumoutsakos, metanasteutiko, prosfyges
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κουμουτσάκος: 4.160 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν εν μέσω πανδημίας

Κατά την διαδικασία ανάληψης καθηκόντων από την Σ. Βούλτεψη, ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης σημείωσε πως η ένταξη αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.