ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Γιώργος Κουμουτσάκος
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Κουμουτσάκος: Να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκός μηχανισμός για το μεταναστευτικό

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε πως θα υπάρξει σήμερα συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών των χωρών πρώτης υποδοχής για το μεταναστευτικό.

Η νέα πρόταση της Κομισιόν για την μετανάστευση και το Άσυλο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούνιο ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος που τόνισε οτι η Ελλάδα πέραν της δίκαιης κατανομής των βαρών, ως χώρα πρώτης υποδοχής ζητά την δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων ώστε να παρεμβαίνει αυτόματα βρίσκοντας λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών πρώτης υποδοχής, της Ισπανίας, της Ιταλίας, την Μάλτας, της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταθεί στη σχετική πρωτοβουλία και η Βουλγαρία.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μείωση των μεταναστευτικών αφίξεων κατά 91% σε σχέση με το 2019, με τον υποργό Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη να σημειώνει οτι «η πίεση στα σύνορα είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα αυξηθεί», προσθέτοντας ότι «η δική μας προτεραιότητα είναι η φύλαξη των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μηδέν ροές, σημαίνει ουσιαστική μείωση των ροών».

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol, έχει προειδοποιήσει πως η παράνομη διακίνηση μεταναστών, που είχε επιβραδυνθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μπορεί να αυξηθεί και πάλι στον βαθμό που συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην Ευρώπη.

Σε έκθεση της η Europol σημειώνει οτι «οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν στη διάρκεια των περιορισμών λόγω της Covid-19» με τους μετανάστες να μην μπορούν «σε ένα μεγάλο βαθμό» να μετακινηθούν και προβλέπει πως «μια χαλάρωση των περιορισμών των ταξιδιών και της μετακίνησης θα έχει πιθανόν ως αποτέλεσμα μια αύξηση των κινήσεων των παράτυπων μεταναστών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νέες συμφωνίες 137,1 εκατ. ευρώ το υπ. Μετανάστευσης για τις δομές του

Το Υπουργείο Μετανάστευσης υπέγραψε έξι συμφωνίες για υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων σε δομές προσφύγων, συνολικής αξίας 137,1 εκ. ευρώ (ως 274,2 εκ. κατόπιν δικαιώματος προαίρεσης) για δύο έτη.
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψευδές το βίντεο για ανήλικους μετανάστες, στην Εισαγγελία για έρευνα

Το υπουργείο Μετανάστευσης διαψεύδει ως παραπλανητικό βίντεο με δήθεν ασυνόδευτους ανήλικους σε δομή του, διευκρινίζοντας πως αφορά ισπανική ΜΚΟ που δεν είναι εγγεγραμμένη ή χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος.
Σοφία Βούλτεψη στο Κοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Βούλτεψη: Οι καλές πρακτικές της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράμμισε τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των ευάλωτων και των νέων από το οργανωμένο έγκλημα και ανέλυσε τους κινδύνους που προκαλούν τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων

Aνοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εθνικού συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης επαγγελματιών παιδικής προστασίας μέσα από την εφαρμογή εναρμονισμένων διαδικασιών για τον καθορισμό του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Νότης Μηταράκης πολιτικός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Διαψεύδει νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις

Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά σε Κροατία και Ρουμανία.