ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
νοσοκομειακός διάδρομος

Αναβολές στράτευσης: Σφοδρές αντιδράσεις για τους νέους γιατρούς

Ο ΠΙΣ απέστειλε επείγουσα επιστολή σε Υπουργεία Άμυνας και Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος για τα όρια αναβολής στράτευσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους νέους γιατρούς και θα αυξήσει τη φυγή τους στο εξωτερικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) απέστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα όρια αναβολής στράτευσης των νέων γιατρών.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 5265/2026 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους νέους ιατρούς, επιτείνοντας το φαινόμενο της φυγής τους στο εξωτερικό. Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς όσο και για το σύστημα υγείας συνολικά.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «η αναβολή στράτευσης για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καταργείται ουσιαστικά για όσους συμπληρώνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους και οι ειδικευόμενοι υποχρεούνται να διακόψουν την ειδίκευσή τους και να καταταγούν για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας. Επίσης, όσοι έχουν λάβει σειρά αναμονής για την έναρξη ειδικότητας βρίσκονται πλέον στον αέρα».

Ο ΠΙΣ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση τροποποίηση των διατάξεων του νόμου 5265/2026, ζητώντας την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, με ανώτατο όριο αναβολής στράτευσης για τους γιατρούς το 33ο έτος της ηλικίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνδρας με κοστούμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δαβάκης: Δύο οπλίτες ιατροί για υγειονομική στήριξη σε Σαμαριά και Φούρνους

Ο υφυπουργός Άμυνας Θ. Δαβάκης υπέγραψε απόφαση για διάθεση δύο οπλιτών-ιατρών σε Αγία Ρουμέλη και Φούρνους, καλύπτοντας υγειονομικές ανάγκες τοπικής κοινωνίας και επισκεπτών, ειδικά στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει την εκτέλεση συνταγών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Με νέα ΚΥΑ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους θα μπορούν να εκτελούν συνταγές στα συμβεβλημένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία και ίδιους όρους.
διάδρομος φυλακής Νιγρίτας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σύστημα «Τεύκρος» εξουδετέρωσε drones στις φυλακές της Λάρισας

Το anti-drone σύστημα «Τεύκρος» του ΚΕΤΑΚ/ΓΕΕΘΑ, μέσω συνεργασίας με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, εξουδετέρωσε drone με απαγορευμένα είδη στις φυλακές Λάρισας, επιβεβαιώνοντας την αξία εγχώριας τεχνολογίας.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΜ: Κανένα μόσχευμα δεν χάθηκε από έλλειψη αίματος, δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο ΕΟΜ, μέσω ανάρτησης του Υπ. Υγείας στο Χ, διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν χάθηκε μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος και πως οι μεταμοσχεύσεις προτεραιοποιούνται, ενώ ενισχύει τη σημασία της διαρκούς αιμοδοσίας και προσφοράς οργάνων.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεμινάριο για την είσοδο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ

Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η ΓΔΑΕΕ διοργανώνουν σεμινάριο για την πρόσβαση των ελληνικών αμυντικών εταιρειών στην αγορά των ΗΠΑ, παρέχοντας πρακτική καθοδήγηση και ευκαιρίες διεθνούς συνεργασίας.