ΓΔ: 2171.87 0.51% Τζίρος: 381.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

ΥΠΠΟ: Εξέταση για τις φωτογραφίες της εκτέλεσης στην Καισαριανή στις 18/2

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι στις 18/2 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα εξετάσει τον χαρακτηρισμό των φωτογραφιών από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή (1/5/1944), οι οποίες εμφανίστηκαν προς πώληση στο eBay.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων θα εξετάσει το θέμα «Χαρακτηρισμός ή μη φωτογραφικών τεκμηρίων της εκτέλεσης των 200 πατριωτών στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΥΠΠΟ «ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και διαπίστωσε ότι είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για αυθεντικές φωτογραφίες, ενώ υπάρχουν αρκετές νομικές περιπλοκές αναφορικά με τη διεκδίκησή τους».

Όπως επισημαίνεται, δώδεκα φωτογραφίες που απεικονίζουν τις τελευταίες στιγμές των 200 πατριωτών πριν από την εκτέλεσή τους στην Καισαριανή εμφανίστηκαν προς πώληση στην πλατφόρμα δημοπρασιών eBay το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου. 

Οι φωτογραφίες ανήκουν σε συλλέκτη που ειδικεύεται σε αναμνηστικά του Γερμανικού Στρατού και τεκμήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΥΠΠΟ σημειώνει ότι έχει ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να διερευνήσει την αυθεντικότητα και τη νομική κατάσταση της συλλογής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι γνωστό μεταξύ ιστορικών της φωτογραφίας και της σύγχρονης ιστορίας ότι στρατιώτες του Γ’ Ράιχ κατέγραφαν φωτογραφικά γεγονότα στις χώρες που είχαν καταλάβει.

 Μεταπολεμικά, δημιουργήθηκαν δίκτυα ανταλλαγής και ανατύπωσης τέτοιων φωτογραφιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κύκλο του περιοδικού Wildente (Αγριόπαπια), που εξέδιδε ο δημοσιογράφος των Μονάδων Προπαγάνδας του Γκέμπελς, Günther Heysing.

Οι φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στο eBay θεωρείται πιθανό να προέρχονται από αυτόν τον κύκλο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο πίσω μέρος των τυπωμένων φωτογραφιών. Το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι ο χαρακτηρισμός της συλλογής ως μνημείου αποτελεί το θεμέλιο για τη διεκδίκησή της από το ελληνικό κράτος.

Εμπειρογνώμονες και στελέχη του Υπουργείου έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον συλλέκτη και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να τον επισκεφθούν στη Γάνδη του Βελγίου. 

Στόχος είναι η αποτίμηση της αυθεντικότητας, της νομιμότητας προέλευσης, καθώς και της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της συλλογής. Εφόσον τεκμηριωθεί η αυθεντικότητα και η νόμιμη προέλευση, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει άμεσα, μέσω της κατάλληλης νομικής οδού, στα απαραίτητα μέτρα για την απόκτησή της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στοίβα βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της εκτέλεσης 200 την Πρωτομαγιά του 1944

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Συλλογή Χόιερ, μεταξύ τους και από την εκτέλεση στην Καισαριανή το 1944, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΥΠΠΟ. Ανακοινώθηκε και η ίδρυση Εθνικού Φωτογραφικού Αρχείου.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μενδώνη με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με πρέσβεις Ινδονησίας, Γεωργίας και Τουρκίας προωθώντας τη συνεργασία στον πολιτισμό. Με την Ινδονησία συζητήθηκαν η υπογραφή μνημονίου, ανταλλαγή δράσεων και γλυπτών, και πρόσκληση υπουργού στην Ελλάδα.
Λίνα Μενδώνη πολιτιστικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ολοκληρώθηκε η παράδοση της φωτογραφικής συλλογής Καισαριανής

Η συλλογή φωτογραφιών των εκτελεσμένων στην Καισαριανή, με 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 χαρτονομίσματα, μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΠΟ και της πρεσβείας στο Βέλγιο.
Ακρόπολη Λίνδου Ρόδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δώδεκα νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγράφει 12 νέα στοιχεία και μια Καλή Πρακτική στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαφύλαξης και διατήρησης της ζωντανής παράδοσης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Ηράκλειο αεροφωτογραφία λιμανιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη επιτροπής ΥΠΠΟ για ανάδειξη Ενετικής Οχύρωσης Ηρακλείου

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την προστασία και ανάδειξη της ενετικής οχύρωσης και των νεωρίων Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ και δεκαετή διάρκεια.
Μπούρτζι Ναυπλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Παπαντωνίου, ιδρύτρια του ΠΛΙ

Απεβίωσε στα 90 της χρόνια η Ιωάννα Παπαντωνίου, σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος και ιδρύτρια του ΠΛΙ. Αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφήνοντας πλούσιο έργο και συλλογές που τιμήθηκαν διεθνώς.