ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλία υπουργών
Η Δόμνα Μιχαηλίδου με αξιωματούχους σε συνέντευξη Τύπου, απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πλήρεις έλεγχοι όταν προκύπτουν ενδείξεις στον ΟΠΕΚΑ

Η υπουργός Δ. Μιχαηλίδου αποκάλυψε ότι έλεγχοι στον ΟΠΕΚΑ το 2023 ανέδειξαν 80 φακέλους με παρανομίες και κακοδιαχείριση, που συνδέονται κυρίως με δύο υπαλλήλους. Η Πολιτεία παρεμβαίνει άμεσα για να εντοπίσει τέτοιες πρακτικές.

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΑ αποκαλύφθηκε έπειτα από ελέγχους που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας, όταν εντοπίστηκαν ενδείξεις παρατυπιών το 2023, όπως ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η υπουργός επισήμανε ότι ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ διέταξε αμέσως εσωτερικό έλεγχο για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Η έρευνα ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες και στα πρώτα ευρήματα εντοπίστηκαν περίπου 80 φάκελοι με σοβαρές ενδείξεις παρανομιών και κακοδιαχείρισης.

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζημία στον Οργανισμό και καταχρηστική συμπεριφορά από δημόσιο λειτουργό, σημειώνοντας πως «η Πολιτεία παρεμβαίνει άμεσα και εντοπίζει τέτοιες πρακτικές». Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η υπόθεση φαίνεται να συνδέεται κυρίως με δύο υπαλλήλους.

Η υπουργός τόνισε ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης έγινε με πρωτοβουλία της διοίκησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί. Όταν υπάρχουν ενδείξεις, προχωράμε σε έλεγχο και πλήρη διερεύνηση. Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ των πολιτών».

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει αναπτύξει ισχυρούς μηχανισμούς άμεσης αναφοράς και διερεύνησης καταγγελιών, καλύπτοντας τόσο δομές κοινωνικής φροντίδας όσο και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή κατασπατάλησης δημόσιων πόρων.

Εντατικοί έλεγχοι σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής

Η ίδια προσέγγιση εφαρμόστηκε και σε άλλες περιπτώσεις, όπου οι έλεγχοι ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας. Στο πρόγραμμα Μετεγκατάστασης στον Έβρο, από περίπου 600 αιτήσεις που εξετάστηκαν, περισσότερες από 580 απορρίφθηκαν λόγω παρατυπιών. Παράλληλα, στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.000 ανακλήσεις, εκ των οποίων 1.200 στην Ηλεία, αποτρέποντας σημαντική ζημία για το Δημόσιο.

Η υπουργός σημείωσε ότι οι έλεγχοι αυτοί αποδεικνύουν πως το κράτος παρεμβαίνει ενεργά όταν εντοπίζονται προβλήματα, τονίζοντας: «Υπάρχει ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο που οφείλουμε να τηρούμε όλοι. Η πολιτική ηγεσία, οι δημόσιοι λειτουργοί και οι πολίτες πρέπει να κάνουμε σωστά ο καθένας τη δουλειά μας».

Το πόρισμα της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Ο νέος διοικητής του ΟΠΕΚΑ έχει λάβει σαφείς εντολές για την πλήρη θωράκιση του συστήματος χορήγησης επιδομάτων.

Νέες δράσεις και διεύρυνση προγραμμάτων

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα Μετεγκατάστασης, η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι ξεκίνησε πιλοτικά στον Έβρο για να εντοπιστούν σημεία βελτίωσης. Το πρόγραμμα γίνεται πλέον πιο ευέλικτο, καθώς δεν απαιτείται προϋπάρχουσα εργασία πριν τη μετακίνηση, αλλά απόδειξη πραγματικής εγκατάστασης στην περιοχή.

Το πρόγραμμα διευρύνεται σε περισσότερες περιοχές και απευθύνεται πλέον και σε φοιτητές, συνταξιούχους και Έλληνες του εξωτερικού που επιστρέφουν στη χώρα.

Ενίσχυση στεγαστικής πολιτικής

Στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής, η υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα ανακαίνισης κατοικιών, με στόχο την αύξηση της προσφοράς στέγης και τη μείωση των πιέσεων στις τιμές. «Όσο αυξάνεται η προσφορά κατοικιών, μειώνονται οι πιέσεις στις τιμές. Γι' αυτό ανοίγουμε κλειστά σπίτια και τα φέρνουμε ξανά στην αγορά», δήλωσε.

Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» ανέφερε ότι παρέχεται επιδότηση έως 8.100 ευρώ για την ανακαίνιση ακινήτων που διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, στο νέο ενισχυμένο πρόγραμμα ανακαίνισης, η ενίσχυση για οικογένειες με δύο παιδιά μπορεί να φτάσει έως 46.000 ευρώ.

Η υπουργός κατέληξε ότι οι πολιτικές στέγασης κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις: ενίσχυση της ζήτησης και αύξηση της προσφοράς, ώστε περισσότεροι νέοι και οικογένειες να αποκτούν πρόσβαση σε προσιτή κατοικία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη εφοριακού στη Θεσσαλονίκη για διαρροή ελέγχων σε καταστήματα

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 64χρονος εφοριακός που φέρεται να ενημέρωνε καταστηματάρχες πριν από ελέγχους, με τη βοήθεια 76χρονου συνταξιούχου εφοριακού. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων μετά από καταγγελία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Εβδομαδιαία παρακολούθηση της αγοράς όσο διαρκεί η κρίση

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά ενόψει Πάσχα. Συζητήθηκαν οι αυξήσεις τιμών, οι έλεγχοι και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα.
Ανεφοδιασμός αυτοκινήτου βενζίνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Ρόδο και Αττική τα πρώτα πρόστιμα για παραβάσεις του πλαφόν στα καύσιμα

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανοχή σε φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας και παράνομης διακίνησης προϊόντων, αναφέρει.