ΓΔ: 2282.69 1.04% Τζίρος: 180.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:50
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
Φώτο: SOOC

Άρση ασυλίας Μαρκόπουλου από τη Βουλή μετά την έγκληση Κασσελάκη

Η Ολομέλεια αποφάσισε την άρση ασυλίας του Δημ. Μαρκόπουλου, έπειτα από έγκληση του Στ. Κασσελάκη για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση, μετά από δηλώσεις σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου. Το αίτημα είχε εισηγηθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής είχε επίσης ζητήσει την άρση της ασυλίας του. Από τους 246 παρόντες βουλευτές, 234 ψήφισαν «ναι» και 12 «όχι».

Η διαδικασία κινήθηκε μετά από δικογραφία που σχηματίστηκε κατόπιν έγκλησης, στις 2 Ιουλίου 2025, του προέδρου του κόμματος Δημοκράτες–Προοδευτικό Κέντρο, Στέφανου Κασσελάκη. 

Η έγκληση αφορά φερόμενες πράξεις συκοφαντικής δυσφήμησης και δημόσιας εξύβρισης (άρθρα 361 και 362 του Ποινικού Κώδικα). Το περιστατικό συνέβη στις 20 Ιουνίου 2025, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, όπου ο κ. Μαρκόπουλος αποκάλεσε τον κ. Κασσελάκη «επιχειρηματία πρόεδρο» «με γκρίζες ζώνες και περίεργες μπίζνες».

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να έχεις μάθει στα πούπουλα των λαϊφστάιλ εκπομπών, των πρωινάδικων, και ξαφνικά, εσχάτως, να καταφεύγεις στις αγωγές, τις μηνύσεις, για να ανακτήσεις το χαμένο έδαφος, την απωλεσθείσα δημοσιότητά σου».

 Αναφερόμενος στην πολιτική πορεία του κ. Κασσελάκη, σημείωσε πως «μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, την είδε κεντροαριστερός και τώρα έχει φλερτ με τους “μακρονιστές” και την “Renew Europe”».

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι «εξέφρασα μία πολιτικού χαρακτήρα άποψη» η οποία «βασιζόταν σε μία απόφαση που πάρθηκε λίγες ημέρες πριν στα δικαστήρια».

 Τόνισε ότι «είναι σαφές πως έπραξα το κοινοβουλευτικό μου καθήκον» και κατέληξε λέγοντας πως «παρότι αισθάνομαι ασφαλής με όλα όσα είπα, θέτω τον εαυτό μου στην κρίση σας».

Αντιδράσεις στην Ολομέλεια

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε τη δικογραφία κατά του κ. Μαρκόπουλου «παρωνυχίδα» σε σχέση με όσα του καταλογίζει πολιτικά. 

Επικρίνοντας τον βουλευτή για συμμετοχή στο «μπάζωμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη», αναφέρθηκε και στην παρουσία του δίπλα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Νίκαια, κάνοντας λόγο για «τραμπούκικη επέλαση στο νοσοκομείο».

Απαντώντας, ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι «το μπάχαλο στην Ελλάδα έχει βρει την αρχηγό του» και κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για «ρουβικωνοποίηση του ελληνικού κοινοβουλίου». 

«Μπροστά στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο Βασίλης Λεβέντης είναι ένας “statesman”», ανέφερε, προσθέτοντας πως «είστε φαιδρή πολιτικά και αυτό που επιδιώκετε δεν θα περάσει». Κατέληξε λέγοντας ότι «είστε μία πολιτική χούλιγκαν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο διαφθοράς

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται αύριο το νομοσχέδιο για το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο Διαφθοράς. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται πλήρως. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, επιφύλαξη δήλωσε το ΠΑΣΟΚ.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Ειδική νομοθεσία για μεταβιβάσεις ακινήτων σε παραμεθόριες

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κώτσηρας τόνισε πως για εμπράγματες αλλαγές σε παραμεθόριες περιοχές ισχύει αυστηρή διαδικασία με έλεγχο από επιτροπή και συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ, διασφαλίζοντας τα εθνικά συμφέροντα σύμφωνα με τον νόμο.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Λαζαρίδης: «Πολλά τα πρόσφατα ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ;»

Ο Μακάριος Λαζαρίδης σχολίασε στην Ολομέλεια της Βουλής την υπόθεση "μαϊμού" επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και την εμπλοκή της Αναστασίας Χατζηδάκη, στελέχους ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ερωτήματα για τη στάση του κόμματος και του προέδρου Ανδρουλάκη.
Σχολικό κτίριο Καρδίτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απινιδωτές στα σχολεία: Έναρξη υλοποίησης εντός του 2026, λέει ο Βλάσης

Η προμήθεια και διανομή απινιδωτών σε σχολεία θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2026, με ολοκλήρωση αρχές 2027, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας. Θα υπάρχει και πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη σωστή χρήση τους.
Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Κριτική σε Τσίπρα και Κωνσταντοπούλου για τοξικότητα και εντάσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στις Συλλογικές Συμβάσεις, την ένταση στη Βουλή και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις τηρούνται και ο διάλογος κυβέρνησης-αγροτών συνεχίζεται.