ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:35:46
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
Φώτο: SOOC

Κικίλιας: 10 ελληνικά πλοία με 85 ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημασία της ναυτιλίας εν μέσω πολέμων, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία από τα γεγονότα στα Στενά του Ορμούζ. Αναφέρθηκε σε επιθέσεις σε πλοία, με μικρές ζημιές και σε ελληνόκτητο πλοίο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στη σημασία και την κρισιμότητα της ναυτιλίας εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τη διεθνή ναυτιλία και, κατ’ επέκταση, την παγκόσμια οικονομία. Εξήγησε πως από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και το 20% έως 25% του φυσικού αερίου, γεγονός που αναδεικνύει τη βαρύτητα της περιοχής και τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα διεθνώς.

Όπως ανέφερε, έχουν ήδη σημειωθεί επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων, πλήγματα σε τρεις λιμενικές εγκαταστάσεις και σε μία υπεράκτια πλατφόρμα, με αποτέλεσμα τραυματισμούς ναυτικών και έναν θάνατο. Διευκρίνισε ότι τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων, ενώ σημείωσε πως ένα ελληνόκτητο πλοίο υπέστη μικρές ζημιές αλλά συνέχισε κανονικά το ταξίδι του.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στοχοποίηση ναυτικών, τονίζοντας ότι η ποντοπόρος ναυτιλία θα έπρεπε να μένει εκτός πολεμικών συγκρούσεων — κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει στην πράξη.

Αναφερόμενος στην παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στην περιοχή, ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε ότι δέκα πλοία ελληνικής σημαίας βρίσκονται εντός του Περσικού Κόλπου και πέντε εκτός αυτού. Συνολικά, περίπου 325 πλοία που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά φέρουν ξένη σημαία, κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στα δέκα ελληνικά πλοία επιβαίνουν 85 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι καλά, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία μαζί τους. Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου, όπως σημείωσε, παραμένει σε διαρκή εγρήγορση.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για ψυχραιμία και προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις, καθώς παραμένει άγνωστο τόσο το χρονικό διάστημα όσο και ο βαθμός κλιμάκωσης της κρίσης. Προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ θα είχε τεράστιες οικονομικές συνέπειες στη ναυτιλία και στο παγκόσμιο εμπόριο. Όσα πλοία εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την περιοχή, όπως είπε, παραμένουν εκτός των Στενών.

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Επίσκεψη στην Ιαπωνία για ενίσχυση ναυτιλιακής συνεργασίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας επισκέπτεται την Ιαπωνία για επαφές με αξιωματούχους με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε ναυτιλία, λιμάνια και ναυπηγεία. Οι δύο χώρες συνδέονται δεκαετίες με ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Πράσινη ναυτιλία με ρεαλισμό και σεβασμό στην οικονομία

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε στο 25ο NAVIGATOR τη σημασία της πράσινης μετάβασης στη ναυτιλία με ρυθμούς που αντέχουν οι κοινωνίες, τη δυναμική της Ελληνοαμερικανικής ναυτιλιακής συνεργασίας και τις ευκαιρίες της ναυτικής εκπαίδευσης για τους νέους.
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Αναγνώριση της ναυτιλιακής ισχύος της Ελλάδας στον Στρατηγικό Διάλογο

Ο Β. Κικίλιας τόνισε στη Βουλή τη σημασία ένταξης της ναυτιλίας στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, με συμφωνία για αναγνώριση ναυτικών πιστοποιητικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή ναυτιλία και τον ΟΗΕ.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Επενδύσεις σε λιμάνια-μαρίνες για ανάπτυξη και δουλειές

Ο Β. Κικίλιας τόνισε πως οι επενδύσεις σε λιμάνια κι ακτές ενισχύουν την οικονομία, φέρνουν δουλειές και αυξάνουν την αξία περιουσιών. Προτεραιότητα δίνεται στην ανάπτυξη για όλους, μέσω αναβάθμισης υποδομών και ενίσχυσης του τουρισμού.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Στόχος της κυβέρνησης η στήριξη των πολιτών στις δυσκολίες

Ο Β. Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο OPEN, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των αλιέων λόγω της αύξησης του κόστους καυσίμων, τονίζοντας τη στήριξη της κυβέρνησης και τη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για επίλυση των προβλημάτων τους.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις, δυναμώνουμε τα ελληνικά λιμάνια

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε στη Βουλή τη σημασία των ισχυρών λιμένων για τη ναυτιλία και τις επενδύσεις, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό, την αυτονομία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.