ΓΔ: 2264.35 -0.08% Τζίρος: 77.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:35
Κρουασάν πρωινού
Φωτο: Shutterstock

Νέα κλαδική σύμβαση στα ζαχαρώδη με αυξήσεις έως το 2028

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, με αυξήσεις άνω του 20% έως το 2028 και διατήρηση θεσμικών όρων, ενώ προβλέπονται επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου και τουριστικής εκπαίδευσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) ανακοίνωσε σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια επαναφοράς των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με αφορμή την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης στις βιομηχανίες ζαχαρωδών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η νέα συλλογική σύμβαση «πέρα από τις αυξήσεις που υπερβαίνουν το 20% μέχρι το τέλος του 2028 και σε κάθε περίπτωση θα είναι από 8% έως 12% πάνω από τον εκάστοτε κατώτατο νομοθετημένο μισθό, είναι πως κρατήσαμε όλους τους θεσμικούς όρους που είχαμε πριν τα μνημόνια».

Η σύμβαση προβλέπει προσαύξηση 20% στο βασικό ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες του κλάδου, επίδομα προϋπηρεσίας έως δέκα τριετίες, καθώς και επίδομα γάμου. Παράλληλα, θεσπίζεται επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, το οποίο ανέρχεται σε 10% για αποφοίτους τουριστικών σχολών και σε 5% για αποφοίτους σχολών της ΔΥΠΑ.

Η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει ότι η συμφωνία αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατήρησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ιδίως κατά τις περιόδους οικονομικών πιέσεων και περιορισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΕΕΤ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στον επισιτισμό - τουρισμό

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ανακοίνωσε 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 24 Ιουνίου 2026, διαμαρτυρόμενη για τη μη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας και την επίπτωση του κατώτατου μισθού στο αφορολόγητο.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι προσωρινοί πίνακες κοινωνικού τουρισμού

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ 2026-2027 στο www.dypa.gov.gr. Το πρόγραμμα αφορά 300.000 επιταγές και 50 εκατ. ευρώ. Ενστάσεις υποβάλλονται μέσω gov.gr από 16/5 έως 18/5/2026.
Συνέντευξη εργασίας χέρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε επισιτισμό και ζαχαρώδη

Υποχρεωτικές γίνονται οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους τομείς επισιτισμού και ζαχαρωδών, μετά από ενέργειες της ΠΟΕΕΤ που αξιοποίησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο με τη στήριξη της ΓΣΕΕ για ρύθμιση αμοιβών και όρων εργασίας.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι 27/4

Παρατείνεται ως 27/4/2026 η προθεσμία αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2026-2027 της ΔΥΠΑ, που ξεκινά 18/5/2026. Περιλαμβάνει 300.000 vouchers για έως 6 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα του μητρώου με μικρή συμμετοχή.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγουν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

Από αύριο Τρίτη 21 Απριλίου 2026, στις 08:00, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ 2026-2027. Η σειρά αιτήσεων ορίζεται από το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ των δικαιούχων.
Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε επισιτισμό, τουρισμό και αρτοποιία

Συνάντηση εργοδοτών και εργαζομένων για νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό-τουρισμό και αρτοποιία, με στόχο καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.