Φώτο: ΑΠΕ

Χατζηδάκης: Λύνουμε με τροπολογία το πρόβλημα της λίμνης Κορώνεια

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «με τροπολογία λύνεται ένα πρόβλημα που υπάρχει από το 1995 στη λίμνη Κορώνεια με τη περιβαλλοντική επιβάρυνση και τα απόβλητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπλοκές με την ΕΕ».

Τροπολογία με την οποία ορίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος ως η μόνη αρμόδια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υπεραμυνόμενος της νέας ρύθμισης, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λυθεί το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες για την εξυγίανση της λίμνης και να μην μείνει ένα Σισύφειο έργο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, «με τη τροπολογία λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει από το 1995 στη λίμνη Κορώνεια με τη περιβαλλοντική επιβάρυνση και τα απόβλητα, το οποίο διαχρονικά καμία κυβέρνηση δεν έλυσε με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπλοκές με την ΕΕ, η οποία το 2011 καταδίκασε την Ελλάδα χώρα».

«Το θέμα παραμένει ανοιχτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μην γελιόμαστε. Το έργο της λίμνης θα είναι Σισύφειο αν δεν αλλάξει η μέθοδος που το αντιμετωπίζουμε. Ασχολούνται συνολικά 30 φορείς, υπάρχει ένας κυκεώνας στο συντονισμό τους, με τον ένα να εμποδίζει τον άλλο. Πρέπει αυτός ο κατακερματισμός να σταματήσει. Για αυτό και συμφωνήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο να οριστεί ως αρμόδιος φορέας το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο είναι και ο υπόλογος στην ΕΕ, και να του εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες σε σχέση με τη λίμνη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Ορίζεται λοιπόν ένας ειδικός συντονιστής που θα χρεωθεί αυτή την υπόθεση με μια μικρή ομάδα. Φτάνουν πια οι θεωρίες και οι περιπλανήσεις. Πρέπει να πάμε σε πιο απλό μοντέλο διαχείρισης για να έχουμε ένα απτό αποτέλεσμα». Από την πλευρά τους, τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, όσο και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, άφησαν αιχμές για τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων έργων και υπηρεσιών χωρίς διαγωνισμό.

«Πάμε σε ένα κεντρικό συντονιστή για να επιταχυνθούν τα έργα. Όλα γίνονται μέσα στο πλαίσιο και του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου το οποίο δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις έργων μέχρι 139.000 ευρώ, λόγω ειδικών συνθηκών», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τα μεγάλα ενεργειακά έργα αναβαθμίζουν τη θέση μας στα Βαλκάνια

Ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) έως το τέλος του 2021.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει ο Χατζηδάκης την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου θα χορηγηθούν ενισχύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε χιλιάδες κατοικίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Σε ισχύ οι εκκρεμείς αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Με τη νέα ρύθμιση ενισχύεται η διαδικασία διότι δίνεται δικαίωμα στον διοικούμενο να προβάλει και νέους πρόσθετους ισχυρισμούς -συμπληρωματικούς- επί της αντίρρησής του, 10 μέρες πριν από την ημερομηνία εξέτασης.