ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03
Εσωτερικό Ελ. Βενιζέλος
Επιβάτες στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Αθήνα.

Ελληνική αποστολή: Επαναπατρισμός 101 πολιτών και 45 κατοικίδιων από Μέση Ανατολή

Η ειδική πτήση επαναπατρισμού που οργανώθηκε από το ΥΠΕΞ και την Aegean για Έλληνες και τα κατοικίδιά τους στη Μέση Ανατολή, προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον και συγκίνησε με σκηνές επανένωσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Το έντονο ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η απόφαση της Ελλάδας να οργανώσει ειδική πτήση επαναπατρισμού για Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη Μέση Ανατολή, μαζί με τα κατοικίδιά τους. Η πρωτοβουλία αυτή ανέδειξε την ανθρωποκεντρική διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και έγινε αντικείμενο εκτεταμένης δημοσιότητας στο εξωτερικό.

Η πτήση, που προγραμματίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Aegean, πραγματοποιήθηκε έπειτα από εκκλήσεις Ελλήνων οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν θέση για τα ζώα τους σε άλλα δρομολόγια, λόγω των περιορισμών πολλών αεροπορικών εταιρειών. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη, μεταφέροντας 101 ανθρώπους και 45 ζώα συντροφιάς.

«Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας», αναφέρει το Associated Press, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως. Στην ανταπόκριση φιλοξενούνται δηλώσεις επαναπατρισθέντων που υπογράμμισαν ότι τα κατοικίδιά τους αποτελούν μέλη της οικογένειάς τους και δεν μπορούσαν να τα εγκαταλείψουν στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα μας από τη Μέση Ανατολή, χάρη στα οδικά και αεροπορικά δρομολόγια που οργανώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στη διοργάνωση ειδικής πτήσης που περιελάμβανε ζώα συντροφιάς, με ειδικούς όρους που εξασφάλισαν την ομαλή μεταφορά τους.

Διεθνής απήχηση και δημοσιεύματα

Το ρεπορτάζ του AP αναπαρήχθη από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ το Newsmax δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα απομάκρυνε εγκλωβισμένους πολίτες και κατοικίδια από την εμπόλεμη ζώνη». Το δίκτυο είναι ένα από τα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθεί συχνά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή προβολή του θέματος.

Μεγάλο αφιέρωμα παρουσίασε και το The National, αγγλόφωνο μέσο που ειδικεύεται στην ειδησεογραφία της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αεροσυνοδοί της πτήσης φρόντισαν να προσφέρουν γεύμα και στους τετράποδους ταξιδιώτες, ενώ οι επιβάτες ανέφεραν έντονο αίσθημα αλληλεγγύης καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ανάλογη κάλυψη υπήρξε και από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Το France24 χαρακτήρισε την επιχείρηση «ελληνική αερογέφυρα που απομάκρυνε κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ το Euronews σημείωσε πως «δεκάδες σκυλάκια και γατάκια έφτασαν στην Αθήνα» χάρη στην ειδική πτήση της Aegean που οργάνωσε η κυβέρνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη για όλα – Η ισχύς δεν φαίνεται στη φωνή

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα, αποφεύγοντας όμως κινήσεις που οδηγούν σε κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απορρίπτει εχθροπάθειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρότυπο σταθερότητας η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μετά την άτυπη τριμερή με ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου στο Ελ Αλαμέιν, ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης τριμερούς Συνόδου και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της ιστορίας του τόπου.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γέφυρα Ευρώπης με Μέση Ανατολή

Η Ελλάδα έχει χτίσει ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης με χώρες της Β. Αφρικής, Μ. Ανατολής και του Κόλπου, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Αυτά τα στρατηγικά ανοίγματα ενισχύουν τη χώρα γεωπολιτικά, αμυντικά και οικονομικά.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 3 δισ. το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Στα 145 δισ. για την ΕΕ

Ο Βασίλης Κορκίδης τονίζει την ανάγκη επενδύσεων σε ενέργεια και αγροδιατροφή, αλλά κυρίως στην παραγωγή, μετά από οικονομική ανάλυση του ΕΒΕΠ για τις επιπτώσεις του πολέμου στον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης-ΥΠΕΞ Μπαχρέιν: Συζήτηση για Μέση Ανατολή και Συμβούλιο ΟΗΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ΥΠΕΞ Μπαχρέιν και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή-Κόλπο, ενώ υπογράμμισαν τη συνεργασία τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Γεραπετρίτη-Ρούμπιο: Στο επίκεντρο η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ, εστιάζοντας στις στρατηγικές σχέσεις, τον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο, αλλά και στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή, Ιράν και Ουκρανία.