ΓΔ: 2094.82 1.46% Τζίρος: 220.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:33:43
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Μαρινάκης: Παρεμβάσεις στα καύσιμα με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, εξηγώντας γιατί επιλέχθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ντίζελ για την εφοδιαστική αλυσίδα.

 Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η αύξηση της τιμής του στην αντλία μέσω κρατικής απορρόφησης, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα που μεταφέρονται με αυτό το καύσιμο.

Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι η επιδότηση αφορά τα τρία τέταρτα των ιδιοκτητών οχημάτων, καθώς το ντίζελ αποτελεί το πιο δημοφιλές καύσιμο. Η ενίσχυση στοχεύει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με βάση τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια. Όπως σημείωσε, «μακάρι να υπήρχαν τα λεφτά να δοθούν και περισσότερα σε όλους».

Στήριξη πολιτών και χρηματοδότηση μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των Ελλήνων πολιτών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, όχι των τουριστών ή όσων έχουν μικρότερη οικονομική πίεση. 

«Όλοι σίγουρα δεν θέλουν να πληρώνουν παραπάνω βενζίνη και από πολύ έως λίγο δυσκολεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, τα μέτρα περιλαμβάνουν επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ, ενίσχυση για τα τρία τέταρτα των οχημάτων που χρησιμοποιούν αμόλυβδη, στήριξη των αγροτών και παρέμβαση για τη συγκράτηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

 Μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από την περαιτέρω φορολόγηση των κερδών των τυχερών παιχνιδιών καζίνο.

Γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι τα μέτρα έχουν έκτακτο χαρακτήρα δύο μηνών και δεν αποτελούν επιδόματα, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις. 

«Υπάρχει επιδότηση στην αντλία, άρα ουσιαστικά απορροφάται ένα μέρος των αυξήσεων των τελευταίων εβδομάδων», σημείωσε.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, όταν λαμβάνει μόνιμα μέτρα, προτιμά τις μειώσεις φόρων, έχοντας ήδη μειώσει ή καταργήσει 85 φόρους. Ωστόσο, στα έκτακτα μέτρα, η προτεραιότητα είναι να στηριχθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 «Αν μειώσεις οριζόντια τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, θα στηριχθεί και ένας τουρίστας», εξήγησε, επισημαίνοντας το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής.

Η δίκη των Τεμπών

Αναφερόμενος στην έναρξη της δίκης για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη μέρα «πολύ σημαντική και δύσκολη» για τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες. Τόνισε ότι είναι χρέος όλων να αφήσουν τη δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της, χωρίς παρεμβάσεις.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η αίθουσα στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες της υπόθεσης, με περισσότερες από 460 θέσεις. Όπως ανέφερε, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να ασκούνται πιέσεις με πολιτικά κίνητρα».

 Κάλεσε σε νηφαλιότητα και σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους συγγενείς των θυμάτων, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μάθει η κοινωνία την αλήθεια.

Εκλογές το 2027

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντλία καυσίμου πρατηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύριο το πρωί ξανά ανοιχτά τα πρατήρια καυσίμων στη Μυτιλήνη

Η Ένωση Βενζινοπωλών Λέσβου σταματά από αύριο το πρωί τις κινητοποιήσεις. Τα πρατήρια καυσίμων λειτουργούν ξανά κανονικά, έπειτα από συνάντηση με τον Υπ. Ανάπτυξης και αναγνώριση των ιδιαίτερων δυσκολιών λόγω νησιωτικότητας.
Ανεφοδιασμός καυσίμων αυτοκινήτου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μείωση φόρων στα καύσιμα για τρεις εβδομάδες

Η κυβέρνηση Μελόνι αποφάσισε μείωση φόρου στα καύσιμα κατά 25 λεπτά το λίτρο για τρεις εβδομάδες. Η πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για άμεση βοήθεια λόγω της κρίσης, με στόχο τη διαφάνεια και περιορισμό των αυξήσεων.
Πρατήριο υγρών καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποια νησιά μετά τη Λέσβο κατεβάζουν ρολά τα πρατήρια καυσίμων

Μετά τη Λέσβο, Λήμνος και Κρήτη μπαίνουν στον χωρό κινητοποιήσεων, με τους πρατηριούχους να προειδοποιούν ότι το πλαφόν απειλεί τη βιωσιμότητα μικρών Τα πρατήρια της Αττικής, λόγω υψηλότερες κατανάλωσης, αντέχουν το πλαφόν για 2-3 μήνες.
Πτώση χρηματιστηρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα όσο διαρκεί η κρίση

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι η ακρίβεια στα καύσιμα απαιτεί άμεση κυβερνητική δράση και μόνιμες πολιτικές, όχι πρόσκαιρες λύσεις. Επισημαίνει ότι το κράτος επωφελείται από τους φόρους και ζητά ουσιαστικές παρεμβάσεις.