ΓΔ: 2021.8 -1.86% Τζίρος: 119.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:41
Δόμνα Μιχαηλίδου πορτρέτο
Η Δόμνα Μιχαηλίδου σε ομιλία στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με σαφή έκφραση και σοβαρότητα.

Νέο πρόγραμμα για ψηφιακή ενδυνάμωση ηλικιωμένων και αναπήρων

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για το πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ηλικιωμένων και ΑμεΑ, τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» που θα εφαρμοστεί πανελλαδικά και για άλλα κοινωνικά προγράμματα στην εκπομπή του Action24.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 τις βασικές κοινωνικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, αναφερόμενη στο πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης, στις «Νταντάδες της Γειτονιάς», στην Κοινωνική Αντιπαροχή, καθώς και σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Για την Ψηφιακή Ενδυνάμωση, η υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τη νέα μορφή ανισότητας, την ψηφιακή. Στόχος είναι να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες 6.500 άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρία άνω του 50%, ώστε να εξοικειωθούν με σύγχρονες τεχνολογίες, από τις υπηρεσίες του gov.gr έως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω 194 Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης. Από αυτούς, οι 120 λειτουργούν σε δημοτικές δομές για ηλικιωμένους και οι 74 σε δομές φορέων αναπηρίας. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σύντομα για την έναρξη της εκπαίδευσής τους στους αντίστοιχους κόμβους.

Επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Αναφερόμενη στις «Νταντάδες της Γειτονιάς», η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr θα ανοίξει εκ νέου το προσεχές διάστημα, ώστε η εφαρμογή του προγράμματος να ξεκινήσει τον Απρίλιο.

Για τη συμμετοχή, το ατομικό εισόδημα της μητέρας ορίζεται έως 24.000 ευρώ για ένα παιδί και έως 27.000 ευρώ για δύο παιδιά, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά και άνω δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Η Κοινωνική Αντιπαροχή και η στεγαστική πολιτική

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην Κοινωνική Αντιπαροχή, ένα εργαλείο που αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία για τη δημιουργία νέων κοινωνικών κατοικιών με κοινωνικό μίσθωμα. Η υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα εκδοθούν οι δύο πρώτες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις: η πρώτη για τη διαδικασία και τους όρους της αντιπαροχής και η δεύτερη για τα πρώτα ακίνητα που παραχωρούνται προς αξιοποίηση.

Όπως σημείωσε, μέσω αυτής της πολιτικής ενεργοποιούνται ακίνητα που παρέμεναν αναξιοποίητα, ενισχύοντας τον θεσμό της κοινωνικής κατοικίας.

Σχόλια για τη δίκη των Τεμπών και την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφορικά με τη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για εξέλιξη που η κοινωνία αναμένει και ότι είναι κρίσιμο να προχωρήσει η διαδικασία. Οι δυσκολίες της πρώτης ημέρας, όπως είπε, οφείλονται σε οργανωτικά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να επιλυθούν με καλύτερο συντονισμό.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την έκτη διαδοχική αύξηση. Ο κατώτατος διαμορφώνεται πλέον στα 920 ευρώ, πλησιάζοντας τον στόχο των 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας. Όπως υπογράμμισε, η κυβερνητική πολιτική παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη γραμμή «μειώνουμε φόρους και αυξάνουμε μισθούς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ