ΓΔ: 2487.6 -2.14% Τζίρος: 360.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Γιατρός με στηθοσκόπιο
Φωτο: Shutterstock

ΕΟΔΥ: Εκσυγχρονίζει την επιδημιολογική επιτήρηση και την ετοιμότητα

Ο ΕΟΔΥ προχωρά στην αναδιοργάνωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, με στόχο ταχύτερη ανίχνευση κινδύνων, καλύτερη ετοιμότητα και αποτελεσματικότερη απόκριση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχωρά στον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση υγειονομικών κινδύνων και την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας. 

Στον απόηχο της πανδημίας και με την εμπειρία που αποκτήθηκε, η ενίσχυση της επιτήρησης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την έγκαιρη αντιμετώπιση απειλών και την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας του συστήματος.

Στο πλαίσιο του έργου για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των διαδικασιών συλλογής και επεξεργασίας επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς και η χαρτογράφηση της λειτουργίας των εργαστηρίων που υποστηρίζουν την επιτήρηση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της υφιστάμενης λειτουργίας του μηχανισμού και ανάλυση αποκλίσεων (Gap Analysis) σε σχέση με διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. 

Εξετάστηκαν επίσης οι μηχανισμοί προετοιμασίας και απόκρισης σε υγειονομικές απειλές και έκτακτα συμβάντα δημόσιας υγείας, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας του συστήματος και την ευθυγράμμισή του με τις σύγχρονες διεθνείς προσεγγίσεις.

Η ανάλυση αποκλίσεων ανέδειξε τα πεδία που μπορούν να ενισχυθούν, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας. 

Στο επόμενο στάδιο του έργου θα σχεδιαστούν παρεμβάσεις και πρότυπες διαδικασίες που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του μηχανισμού, επιτρέποντας ταχύτερη ανταπόκριση σε κρίσεις και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenerationEU.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 7 νεκροί από κορονοϊό και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Η θετικότητα για RSV αυξάνεται σημαντικά στην κοινότητα, ενώ ο δείκτης για COVID-19 παραμένει σταθερός και η γρίπη εμφανίζει πτωτική τάση, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του για την εβδομάδα 26/1-1/2.
Τεστ CΔOοVκIιDμ-α1σ9τ ισκεό ςδ οσκωιλμήανσατςι κCόO VσIωDλ-ή1ν9α
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Αύξηση θετικότητας για γρίπη, υποχώρηση της COVID-19 στην κοινότητα

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 8-14 Δεκεμβρίου, ενώ η COVID-19 εμφανίζει πτωτική τάση, με λιγότερες εισαγωγές και χωρίς νέες διασωληνώσεις.
Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 10 νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου

Δέκα νέα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ εντοπίστηκε και ένα εισαγόμενο κρούσμα από τη Σερβία. Δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 506 νεκροί σε 1.561 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.561 κρούσματα, ενώ το στέλεχος Bundibugyo δεν έχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: 1.502 κρούσματα και 473 θάνατοι σύμφωνα με τις αρχές

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ανήλθε σε 1.502, εκ των οποίων 473 ήταν θανατηφόρα. Τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε Ιτουρί, Βόρειο και Νότιο Κίβου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό με σχεδόν 440 νεκρούς

Συνεχίζεται η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, με πάνω από 400 θανάτους και νέο κρούσμα στην Κισαγκανί. Ο ΠΟΥ ξεκίνησε κλινικές δοκιμές θεραπείας, ενώ για το στέλεχος Μπουντιμπουγκιό δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο ή θεραπεία.