ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: υπουργείο Ναυτιλίας

Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας

Με το νομοσχέδιο του υπ. Ναυτιλίας προωθείται ο στόχος της νησιωτικής συνοχής και θα υπάρξουν τα εργαλεία για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις στα νησιά.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα μόνιμα προβλήματα των νησιών όχι με αποσπασματικές λύσεις, αλλά με ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικών, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρά στην υλοποίηση του νομοσχεδίου: «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο και λοιπές διατάξεις», που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είπε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, που ήταν προϊόν συστηματικού διαλόγου αφού προηγήθηκαν 14 συνδιασκέψεις με εκπροσώπους της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσμοθετείται η υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής καθώς έως σήμερα υπήρχαν αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες χωρίς καμία απολύτως συνοχή και προγραμματισμό», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η «νέα προσέγγιση στηρίζεται σε μελέτη των δεδομένων και των δυνατοτήτων των νησιών, με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ καθιερώνεται έλεγχος, αφού δημιουργούνται για πρώτη φορά μηχανισμοί καταγραφής και παρακολούθησης».

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η νέα νησιωτική πολιτική με το νομοσχέδιο ορίζει προτεραιότητες, χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς αποτελεσματικής διοίκησης εντός του υπουργείου, ενώ συνδέει τη νησιωτική ανάπτυξη με την προώθηση της θαλάσσιας οικονομίας, όπως ορίζεται από το Εθνικό και Ενωσιακό δίκαιο.

Υπογράμμισε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προτείνεται η ενεργοποίηση του κράτους, προωθείται ο στόχος της νησιώτης συνοχής, δίνονται εφόδια στα νησιωτικά επιμελητήρια προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για κίνητρα εγκατάστασης και διατήρησης του πληθυσμού, ενώ δίνονται ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής του υπουργείου.

«Λιμενική πολιτική, ακτοπλοΐα, νησιωτική επιχειρηματικότητα, θαλάσσια επιτήρηση και ασφάλεια στη θάλασσα, γαλάζια επαγγέλματα, απασχόληση και επενδύσεις, ψηφιακή Διακυβέρνηση, τεχνική υποστήριξη υλοποίησης δράσεων ιδιαίτερα στα μικρά νησιά», είναι ορισμένοι από τους τομείς παρέμβασης είπε ο υπουργός.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ότι ο θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου και του Ιονίου της Κρήτης έχει διεθνή και ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι να δώσει μόνο κίνητρα παραμονής στο νησιώτη κάτοικο να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο του, αλλά να ενισχύσει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας.

Τόνισε ότι τα μόνιμα προβλήματα στα νησιά έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα και τη διασφάλιση των ελάχιστων στρατηγικών υποδομών και τίποτα δεν είναι δεδομένο όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Το αντιμετωπίσαμε πρόσφατα με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά όπου αναγκαστήκαμε για πρώτη φορά να επιδοτήσουμε ακτοπλοϊκές γραμμές προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας» τόνισε. Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Νέαρχος» που απευθύνεται σε έργα δημοσίου χαρακτήρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας για όλα τα δημοτικά και κρατικά λιμενικά ταμεία αλλά και τους οργανισμούς λιμένων, έχει ένα ποσό της τάξης των 4,5 περίπου εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να διαχειριστεί αλλά σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εφόσον υπάρξει έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ένα νέος λογαριασμός της τάξης των 60 με 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε ουσιαστικές ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε λιμενικές υποδομές της χώρας. Είπε, επίσης, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας μελετά τους ειδικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η οικονομία των νησιών στοχεύοντας να ενισχύσει τις οικονομίες σε συνεργασία με το υπ. Ανάπτυξης.

Θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις για την παρουσίαση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη θαλάσσια και γαλάζια οικονομία, τόνισε.

Σημειώνεται, ότι με το παρόν νομοσχέδιο, προτείνεται η δημιουργία ετήσιας ‘Έκθεσης Αξιολόγησης Πολιτικών στο Νησιωτικό Χώρο που θα υποβάλλεται στον υπουργό Ναυτιλίας, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ειδικό Πρόγραμμα Θεσμικής Ενδυνάμωσης Φορέων της Θαλάσσιας Οικονομίας και η δημιουργία πλατφόρμας ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Διπλασιάζεται το επίδομα ανεργίας των ναυτικών στα 600 ευρώ

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει τον διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας των ναυτικών και τη διεύρυνση των δικαιούχων, μέτρο που στηρίζει τον κλάδο και αποκαθιστά χρόνια αδικία, όπως τονίζει.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η ναυτιλία είναι η ψυχή της Ελλάδας και θεμέλιο της οικονομίας

Ο Β. Κικίλιας, από τη Σύνοδο του IMO, ανέδειξε τον άρρηκτο δεσμό των Ελλήνων με τη θάλασσα, ζητώντας ενιαίο παγκόσμιο πλαίσιο, δίκαιη πράσινη μετάβαση και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας.
Βασίλης Κικίλιας στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λονδίνο ο Βασίλης Κικίλιας για τη διεθνή συνέλευση ναυτιλίας

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας για τη 34η Σύνοδο του IMO, όπου θα απευθύνει εθνική δήλωση και θα συναντηθεί με αξιωματούχους από Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κίνα και ΗΠΑ, ενώ θα παραστεί και σε τελετή βράβευσης.
Ρυμουλκό στο λιμάνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλληψη 28χρονου και τρεις επιχειρήσεις διάσωσης αλλοδαπών από το Λιμενικό

Το Λιμενικό προχώρησε σε σύλληψη 28χρονου για πλαστογραφία στην Ηγουμενίτσα και σε τρεις διαδοχικές διασώσεις 108 αλλοδαπών νότια των Καλών Λιμένων, συλλαμβάνοντας πέντε διακινητές από Σουδάν και Αίγυπτο.
Λιμενικός σε περιπολία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σειρά περιστατικών σε Γαύδο, Κρήτη και Κεφαλονιά σε εξέλιξη για το Λιμενικό

Το Λιμενικό χειρίζεται υποθέσεις διακίνησης στη Γαύδο, ταυτοποιήσεις σορών σε Κρήτη και Ίσθμια, καθώς και την ανάσυρση οχήματος με νεκρό οδηγό στην Κεφαλονιά, ενώ συντόνισε και δύο διακομιδές ασθενών.