ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κοντινό πορτρέτο με φόντο τοπίο.

Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και εξήρε το θεολογικό και πνευματικό του έργο στην τελετή του Παρισιού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε από χθες μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ίδιο σώμα πριν εκλεγεί Πάπας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, με τη συμμετοχή επιφανών θρησκευτικών ηγετών και μελών της Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μέγαλος Ραββίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσιά και ο επίτιμος Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου, Λικ Ραβέλ, προσέφεραν στον Πατριάρχη ένα ιδιαίτερο δώρο: τα συγγράμματα του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού στην πρώτη τους έκδοση, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι το 1675. Η κίνηση αυτή είχε έντονο συμβολισμό, συνδέοντας την πνευματική παράδοση με τη σύγχρονη διανόηση.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, επισημαίνοντας πως «το θεολογικό του έργο, συγχρόνως βιβλικό και πατερικό, είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένο στη θεμελιώδη πεποίθηση ότι η αλήθεια δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο — ο ίδιος ο Χριστός».

Ο Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, «η σημερινή κρίση των κοινωνιών μας δεν είναι πρωτίστως μια ηθική κρίση, αλλά μια κρίση της αλήθειας». Αναφερόμενος στη «λαμπρή ευφυΐα και τη βαθιά πνευματικότητα» του προκατόχου του στην Ακαδημία, ο Βαρθολομαίος διερωτήθηκε τι θα έλεγε σήμερα απέναντι στη διεθνή απορρύθμιση, υπογραμμίζοντας πως η κρίση έχει θεολογική διάσταση και πως «χωρίς αλήθεια, η ελευθερία διαλύεται».

Η παρέμβαση του Τιερί ντε Μοντμπριάλ

Προλογίζοντας την τελετή, ο Γάλλος οικονομολόγος και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI), Τιερί ντε Μοντμπριάλ, σημείωσε ότι «η Ακαδημία μας δεν είναι ούτε ένα θρησκευτικό κλειστό σώμα, ούτε ένα ιδεολογικό όργανο». Όπως είπε, η αποστολή της θα έχανε το νόημά της αν αγνοούσε τον ρόλο των πνευματικών αρχών που υπερασπίζονται τον μη εμπορεύσιμο χαρακτήρα των θεμελιωδών ελευθεριών.

Κλείνοντας, ο Τιερί ντε Μοντμπριάλ υπογράμμισε ότι «σε έναν κόσμο όπου οι θρησκευτικές ταυτότητες συχνά εργαλειοποιούνται, ο διάλογος δεν αποτελεί ηθική πολυτέλεια, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα». Επισήμανε ακόμη πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επινοήσει «μια διπλωματία της άρνησης: την άρνηση της σύγχυσης μεταξύ ομολογίας πίστεως και κυριαρχίας», καταγγέλλοντας σταθερά «την ιεροποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση του ιερού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας διαρκείας σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 40°C και αυστηρά μέτρα στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ η Βρετανία προειδοποιεί για τροπικές νύχτες. Οι ειδικοί αποδίδουν την ένταση στην κλιματική αλλαγή.
Γαλλικό τρένο υψηλής ταχύτητας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύσταση στους ευάλωτους να μην ταξιδεύουν λόγω καύσωνα

Ο επικεφαλής της SNCF κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο κατά τον καύσωνα, τονίζοντας τον κίνδυνο προβλημάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να επηρεάσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Γαλλικό αστυνομικό βαν
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 20 συλλήψεις σε απαγορευμένη διαδήλωση κατά καταστολής στο Ιράν

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή στο Ιράν, παρά την απαγόρευση διαδήλωσης. Η αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση με σπρέι πιπεριού και προχώρησε σε 20 συλλήψεις.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για καύσωνα σε 35 γαλλικά διαμερίσματα από αύριο

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έθεσε 35 διαμερίσματα σε κόκκινο συναγερμό καύσωνα ενόψει της Γιορτής της Μουσικής, ενώ η κυβέρνηση απαγόρευσε το αλκοόλ στις σχετικές εκδηλώσεις των περιοχών αυτών για λόγους προστασίας.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη με ένταση το Σαββατοκύριακο

Νέο κύμα καύσωνα, που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, πλήττει δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους από Ισπανία ως Βρετανία, με την ένταση να κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα στη Γαλλία που βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΔΙΕΘΝΗ

157 μετανάστες διασώθηκαν στη Μάγχη από τις γαλλικές αρχές

Την Πέμπτη, γαλλικές αρχές διέσωσαν 157 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν από τη Γαλλία στην Αγγλία με μικρά σκάφη, στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης έγιναν σε Βισάν και Πορτέλ κοντά στο Καλαί.