Για «ακραία τοξική ρητορική» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή δηλώσεις του εκπροσώπου της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι, «διαβάζοντας κανείς την τελευταία ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, συμπεραίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση, ακραία και τοξική ρητορική».
Τα σημεία της τοποθέτησης Μαρινάκη
Επί της ουσίας, όπως σημείωσε, τόνισε τα εξής:
«1. Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης για το Κράτος Δικαίου στις 28 Ιανουαρίου 2026 και κατέθεσε το σχετικό αίτημα στις 4 Μαρτίου 2026.
2. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, ο καθορισμός της ημερομηνίας γίνεται σε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος στη συνέχεια ενημερώνει τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και το Σώμα. Κατά την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική, η συζήτηση αυτή προγραμματίζεται εντός μηνός από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.
3. Η αρχική ημερομηνία που είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή της συζήτησης ήταν η 27η Μαρτίου. Ωστόσο, καθώς το απόγευμα εκείνης της ημέρας ξεκινούσε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναζητήθηκαν άλλες ημερομηνίες και σήμερα έγιναν οι προβλεπόμενες ενημερώσεις για την Παρασκευή 17 Απριλίου.
4. Αν και ο Κανονισμός της Βουλής και η κοινοβουλευτική πρακτική δεν προβλέπουν συνεννόηση μεταξύ κομμάτων για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας, σε περίπτωση που, όπως διαρρέεται, ο κ. Ανδρουλάκης έχει κώλυμα για τις 17 Απριλίου, έχει προταθεί στον πρόεδρο της Βουλής και η Πέμπτη 16 Απριλίου ως εναλλακτική ημερομηνία».
Η θέση της κυβέρνησης για τη συζήτηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το Κράτος Δικαίου θα γίνει». Παράλληλα, τόνισε πως «ειδικά σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο παγκοσμίως, η πρόκληση τεχνητών εντάσεων από την αντιπολίτευση και μάλιστα για διαδικαστικά ζητήματα δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως στέλνει μόνο λάθος μηνύματα στην κοινωνία».