Φώτο: ΑΠΕ

Τσίπρας: Αναγκαία μία οικονομική ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής 

Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και κυρίως την αύξηση της ανεργίας, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στην «Die Zeit».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

Σε ερώτηση εάν αντιλαμβάνεται την πανδημία του κορονοϊού εν μέρει ως μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά ότι μολονότι η νυν κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα «θα μπορούσε να βιώσει σύντομα μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη της οικονομικής παρακμής μεταξύ 2012 και 2014, κυρίως δε εάν αυξηθεί πάλι δραστικά η ανεργία. Ανέλαβα τη χώρα το 2015 με την ανεργία στο 29% και παρέδωσα στην επόμενη κυβέρνηση 17%. Θα ήταν δραματικό εάν επιστρέφαμε στο 2015».

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle ερωτηθείς τι μπορεί να προσφέρει στην παρούσα φάση ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το κόμμα του στηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δεν ενδίδει στον λαϊκισμό. «Δεν είμαστε μια αντιπολίτευση που μετρά τους νεκρούς και με κάθε ευκαιρία δείχνει με το δάχτυλο και ζητά εκλογές, όπως το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Στηρίξαμε την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα η απαγόρευση κυκλοφορίας και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Ωστόσο θα αντιμετωπίσουμε τώρα με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τα οικονομικά, κυρίως, ζητήματα».

Σχολιάζοντας την πολιτική των περικοπών εν γένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λιτότητα φέρνει ανισότητες και αντιφάσεις και εν τέλει προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. «Στραγγαλίζει την οικονομία αντί να τη δυναμώνει», όπως λέει, προσθέτοντας πως εάν δεν αναγκαζόταν να ακολουθήσει την ακραία πολιτική των περικοπών η Ελλάδα θα είχε εξέλθει από την κρίση πολύ νωρίτερα. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική με μια ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής».

Στα συμφραζόμενα αυτά ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για βαριά λάθη εκ μέρους της Τρόικας. «Πολλά από αυτά τα παραδέχθηκε και η ίδια, αλλά εκ των υστέρων. Ειδικώς το ΔΝΤ επέμενε αναφανδόν στην αυστηρή πολιτική λιτότητας. Για τα λάθη αυτά πλήρωσε εν τέλει ο ελληνικός λαός».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, 11 μέτρα αντίδοτο στην κρίση

Ο πρόεδρος του Σύριζα παρουσίασε τους 6 άξονες της νέας κοινωνικής συμφωνίας καθώς και δέσμη 11 μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αδυναμία αντιμετώπισης της ύφεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και την διαχείριση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στις 19.00 θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" όπου θα καταθέσει δέσμη 10 συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για πανδημία, οικονομία και ελληνοτουρκικά

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει».