ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Τσίπρας: Αναγκαία μία οικονομική ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής 

Έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και κυρίως την αύξηση της ανεργίας, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του στην «Die Zeit».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. 

Σε ερώτηση εάν αντιλαμβάνεται την πανδημία του κορονοϊού εν μέρει ως μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά ότι μολονότι η νυν κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα «θα μπορούσε να βιώσει σύντομα μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη της οικονομικής παρακμής μεταξύ 2012 και 2014, κυρίως δε εάν αυξηθεί πάλι δραστικά η ανεργία. Ανέλαβα τη χώρα το 2015 με την ανεργία στο 29% και παρέδωσα στην επόμενη κυβέρνηση 17%. Θα ήταν δραματικό εάν επιστρέφαμε στο 2015».

Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle ερωτηθείς τι μπορεί να προσφέρει στην παρούσα φάση ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι το κόμμα του στηρίζει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και δεν ενδίδει στον λαϊκισμό. «Δεν είμαστε μια αντιπολίτευση που μετρά τους νεκρούς και με κάθε ευκαιρία δείχνει με το δάχτυλο και ζητά εκλογές, όπως το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Στηρίξαμε την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα η απαγόρευση κυκλοφορίας και να προστατευθεί το σύστημα υγείας. Ωστόσο θα αντιμετωπίσουμε τώρα με ιδιαίτερα κριτική διάθεση τα οικονομικά, κυρίως, ζητήματα».

Σχολιάζοντας την πολιτική των περικοπών εν γένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η λιτότητα φέρνει ανισότητες και αντιφάσεις και εν τέλει προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. «Στραγγαλίζει την οικονομία αντί να τη δυναμώνει», όπως λέει, προσθέτοντας πως εάν δεν αναγκαζόταν να ακολουθήσει την ακραία πολιτική των περικοπών η Ελλάδα θα είχε εξέλθει από την κρίση πολύ νωρίτερα. «Αυτό που χρειάζεται είναι μια προνοητική δημοσιονομική πολιτική με μια ατζέντα ανάπτυξης και πράσινης αλλαγής».

Στα συμφραζόμενα αυτά ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για βαριά λάθη εκ μέρους της Τρόικας. «Πολλά από αυτά τα παραδέχθηκε και η ίδια, αλλά εκ των υστέρων. Ειδικώς το ΔΝΤ επέμενε αναφανδόν στην αυστηρή πολιτική λιτότητας. Για τα λάθη αυτά πλήρωσε εν τέλει ο ελληνικός λαός».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέκος Φλαμπουράρης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αποχαιρετούμε τον οραματιστή και μαχητή Αλέκο Φλαμπουράρη

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέστηκε η πολιτική κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη στον χώρο ΕΑΤ-ΕΣΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποχαιρετά ως οραματιστή, μαχητή κοινωνικής δικαιοσύνης και άνθρωπο των δύσκολων αποστολών.
Θεοδωρικάκος, Γκίλφοιλ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ιθάκη γίνεται μπούμερανγκ, τα φλας Θεοδωρικάκου, τα FORD και o ΟΠΕΚΕΠΕ

Μεγάλες στιγμές θα μας χαρίσει η Ιθάκη του Αλ. Τσίπρα, δυσαρέσκεια με τις προεδρικές «ανησυχίες», τα φλας Θεοδωρικάκου, η αναβάθμιση στον τουρισμό, τα Ford στα αζήτητα λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ και τα σχέδια των ΗΠΑ.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ ευθυγραμμίζεται με ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετεί ακραία ρητορική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τις τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα για σύγκλιση ρητορικής και πρακτικών με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Αλέξης Τσίπρας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Επιλέγει συγκάλυψη αντί για αλήθεια

Με ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις δηλώσεις Μητσοτάκη για το βιβλίο «Ιθάκη», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη, αποφυγή ουσιαστικής συζήτησης και φόβο απέναντι στην αλήθεια.