ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:40:54
Άκης Σκέρτσος ομιλία
Φώτο: SOOC

Σκέρτσος: Στις πλήρεις δημοκρατίες η Ελλάδα, αιχμές στην αντιπολίτευση

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρεται στη νέα έκθεση του Economist, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μετά από 14 χρόνια ελλειμματικής δημοκρατίας, από το 2023 κατατάσσεται ξανά στις 26 πλήρεις δημοκρατίες παγκοσμίως.

Τη νέα ετήσια έκθεση του Economist για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών επικαλείται, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρημάτων της για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, «στις 7 Απριλίου 2026 δημοσιεύθηκε η νέα ετήσια έκθεση του διεθνούς περιοδικού Economist για την κατάσταση της δημοκρατίας στον κόσμο».

 Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει ότι πρόκειται για «μία από τις πλέον έγκυρες αξιολογήσεις, δημοσιογραφικά και ερευνητικά, εδώ και 20 χρόνια», καθώς εξετάζει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου σε 167 χώρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η Ελλάδα, μετά από μια μακρά περίοδο 14 ετών, από το 2009 έως το 2022, που χαρακτηριζόταν ως ελλειμματική δημοκρατία (flawed democracy), έχει επανέλθει, χάρη στις ασκούμενες πολιτικές, από το 2023 στην επίλεκτη κατηγορία των 26 χωρών που αξιολογούνται από τον Economist ως πλήρεις δημοκρατίες (full democracy)». Η φετινή έκθεση, όπως προσθέτει, «είναι η τρίτη κατά σειρά από το 2023 που μας κατατάσσει στην κατηγορία αυτή».

Η σημασία της έκθεσης και η αξιοπιστία του Economist

Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί είναι σημαντική ειδικά αυτή η έκθεση;», ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι ο Economist «θεωρείται διαχρονικά μία από τις πλέον έγκυρες διεθνείς εκδόσεις», λόγω των «αυστηρών προτύπων δεοντολογίας, του υψηλού επιπέδου ανάλυσης και της ανεξαρτησίας του από κομματικές ή εθνικές πιέσεις».

Παράλληλα, τονίζει πως η έκδοση «διακρίνεται για τη σταθερή υπεράσπιση των αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ανοιχτής οικονομίας».

 Σε αντιπαραβολή με άλλους φορείς που κάνουν αντίστοιχες αξιολογήσεις, ο υπουργός σημειώνει ότι «ο Economist διαθέτει τεκμήριο αξιοπιστίας και αμεροληψίας στις κρίσεις του».

Η θέση της Ελλάδας και οι διεθνείς συγκρίσεις

Ο κ. Σκέρτσος παραθέτει δύο στοιχεία που, όπως αναφέρει, αποτυπώνουν την πρόοδο της χώρας. «Ο βαθμός της Ελλάδας στις 5 κατηγορίες αξιολόγησης είναι 8,1 στα 10, ενώ η μέση παγκόσμια βαθμολογία είναι 5,2 στα 10». Επιπλέον, «η Ελλάδα καταγράφει τη 13η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 27 και ανήκει στις 14 χώρες της ΕΕ που αξιολογούνται ως πλήρεις δημοκρατίες».

Οι 14 χώρες της ΕΕ που θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες» είναι: Δανία (θέση 3), Φινλανδία (θέση 5), Σουηδία (θέση 6), Ιρλανδία (θέση 7), Λουξεμβούργο (θέση 9), Ολλανδία (θέση 11), Γερμανία (θέση 16), Αυστρία (θέση 17), Πορτογαλία (θέση 20), Ισπανία (θέση 22), Τσεχία (θέση 23), Εσθονία (θέση 24), Ελλάδα (θέση 24) και Γαλλία (θέση 26).

Αντίθετα, 13 χώρες της ΕΕ κατατάσσονται στις «ελλειμματικές δημοκρατίες», μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ρουμανία.

Η ανάγκη συνεχούς βελτίωσης

Ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας για περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία οφείλει να είναι διαρκής». Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όπως λέει, απαιτούν «συνεχή εγρήγορση και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τα πολιτικά δικαιώματα και μας θωρακίζουν απέναντι στη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την αναποτελεσματική διακυβέρνηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκέρτσος σημειώνει ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στη διακυβέρνηση», γεγονός που «καταγράφεται με τον πλέον επίσημο τρόπο». Παρότι «καμία δημοκρατία δεν είναι τέλεια», τονίζει ότι «η ισοπέδωση που χαρακτηρίζει τον λόγο της αντιπολίτευσης είναι αναντίστοιχη με τα ευρήματα των διεθνών δεικτών».

«Γνωρίζουμε τα προβλήματά μας και εργαζόμαστε εντατικά για να τα θεραπεύσουμε», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης στο Economist: Η αξιοπιστία, νέο επενδυτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε στο φόρουμ του Economist τη σημασία της εμπιστοσύνης, ανθεκτικότητας και σταθερότητας για επενδύσεις, υπογραμμίζοντας τη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε οικονομικό και επενδυτικό κόμβο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρέσβεις ΕΕ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Σε εκδήλωση στην πρεσβεία Ιρλανδίας, ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ για τις ελληνικές θέσεις, συζητώντας το μέλλον της Ευρώπης, θέματα ασφάλειας και τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάνσεν: Πρόοδος της Ελλάδας στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Κρίστοφερ Χάνσεν αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση πόρων της ΚΑΠ, τονίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και ζητώντας περαιτέρω συνεργασία για βελτιώσεις και έγκαιρες πληρωμές στους αγρότες.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στηρίζουμε συμφωνία για MISP έως τον Οκτώβριο στο ECOFIN

Η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας τη σημασία συλλογικής δράσης για μεγάλες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιβραδυνθεί μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας μεταρρυθμίσεις, αξιοπιστία και δημοσιονομική πειθαρχία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Metsola στη Στρογγυλή Τράπεζα του Economist

Ο πρωθυπουργός τόνισε την επιτυχία της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας στην ελίτ ομάδα μελών λόγω αμυντικών δαπανών. Υπογράμμισε πως τα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση για το ΝΑΤΟ.