ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελληνικό Κοινοβούλιο ολομέλεια
Φώτο: SOOC

Νίκη: Αντίδραση για τη σύλληψη Ελλήνων στην Αγία Σοφία από τις αρχές

Την ανησυχία της για τη σύλληψη δύο Ελλήνων στην Αγία Σοφία εκφράζει η Νίκη, ζητώντας παρέμβαση ΥΠΕΞ και άμεση απελευθέρωση από τις τουρκικές αρχές.

Την έντονη ανησυχία της για τη σύλληψη και προφυλάκιση δύο Ελλήνων τουριστών από τις τουρκικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νίκη, καταγγέλλοντας τις «απαράδεκτες πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το «έγκλημά» των δύο τουριστών ήταν πως άνοιξαν ελληνική σημαία με τον βυζαντινό Δικέφαλο Αετό μέσα στην Αγία Σοφία, την οποία το κόμμα χαρακτηρίζει ως «διαχρονικό σύμβολο της Ρωμιοσύνης».

Η Νίκη υπογραμμίζει ότι η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να προφυλακίσει τους δύο νέους με την κατηγορία της «υποκίνησης μίσους» αποτελεί, όπως αναφέρει, «ακόμη μια απόδειξη του αυταρχισμού και της συνεχιζόμενης πρόκλησης απέναντι στον χριστιανικό κόσμο».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «η μετατροπή ενός παγκόσμιου μνημείου της Ορθοδοξίας σε τζαμί ήταν η ύβρις· η σύλληψη Ελλήνων επειδή θυμήθηκαν την ιστορία τους είναι ο απόλυτος εξευτελισμός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και θρησκευτικής ελευθερίας».

Η Νίκη ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών και την παροχή κάθε νομικής υποστήριξης στους δύο κρατούμενους. Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση και επιστροφή τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «κανένας Έλληνας δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτος όταν τιμά την πίστη και την εθνική του ταυτότητα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διατύπωση ότι «η Αγία Σοφία δεν είναι “μουσείο” ούτε “τζαμί” των κατακτητών της Πόλης, αλλά η Μεγάλη Εκκλησία του Γένους», ενώ υπογραμμίζεται πως «η σημαία με τον Δικέφαλο Αετό δεν αποτελεί πρόκληση, αλλά κραυγή της ιστορικής μνήμης που αρνείται να σβήσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τετραμερής ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας την Κυριακή στο Κάιρο

Συνάντηση στην Αίγυπτο θα έχουν Κυριακή οι ΥΠΕΞ Πακιστάν, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, για συνομιλίες σχετικά με την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις περιφερειακές εξελίξεις.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εντός ημερών νέα συνάντηση Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων

Αναβλήθηκε η συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελβετία· προετοιμάζονται συνομιλίες τις επόμενες ημέρες καθώς ΗΠΑ και Ιράν υπέγραψαν ψηφιακά μνημόνιο για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Ιταλικό πλοίο πρώτο στα Στενά του Ορμούζ

Το ιταλικό πλοίο Grande Torino ήταν από τα πρώτα που διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Ταγιάνι, τονίζοντας τη σημασία για τους ναυτικούς και την ιταλική διπλωματία.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος στο Βερολίνο: Συναντήσεις με ομογενείς και εκπαιδευτικούς φορείς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με ομογενειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Συζήτησαν ζητήματα της ομογένειας και την επιστολική ψήφο, ενώ επισκέφθηκε και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Μονομερείς ενέργειες κατά του Διεθνούς Δικαίου δεν έχουν βάση

Συνάντηση είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στη Σύνοδο SEECP, όπου ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως η ένταση για τη "Γαλάζια Πατρίδα" είναι αδικαιολόγητη και πως η Ελλάδα θα αντιδράσει ανάλογα με το νομοσχέδιο. Έμφαση δόθηκε και στο Κυπριακό.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΕΞ παρουσίασε το σχέδιο «Εξωστρέφεια 2030» ως εθνική στρατηγική

Στο Ellinikon Experience Park έγινε εκδήλωση για την εξωστρέφεια της Ελλάδας, με τη συμμετοχή στελεχών και επιχειρηματιών. Παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές στρατηγικές για ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και ανάπτυξης της χώρας.