ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργός σε συνάντηση
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Credits: Nephele Nomikou / SOOC

Επιστροφή πέντε αρχαιοτήτων από ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες

Πέντε αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν από ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από οικειοθελή επιστροφή οικογένειας, σε τελετή στο Σικάγο παρουσία Λίνας Μενδώνη.

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η Ελλάδα παρέλαβε πέντε αρχαιότητες: δύο μελανόμορφα αγγεία αττικών εργαστηρίων του 6ου αιώνα π.Χ., ένα χάλκινο κάτοπτρο της Ύστερης Αρχαϊκής-Κλασικής περιόδου, ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.) και τμήμα αναγλύφου με παράσταση της θεάς Αθηνάς, του 2ου αι. μ.Χ.

Τα αντικείμενα αποκτήθηκαν στις δεκαετίες του 1970 και 1980 από την οικογένεια Richard και Mary L. Gray. Τον Μάιο του 2025, τα τρία παιδιά τους, Harry, Jeniffer και Paul Gray, επικοινώνησαν με τις ελληνικές αρχές και προχώρησαν οικειοθελώς στην επιστροφή τους. 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ.

Κατά την τελετή, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Σήμερα, γράφεται μια ακόμη ιστορία νόστου, με την επιστροφή πέντε αρχαίων ελληνικών έργων τέχνης στη γη που τα δημιούργησε. Η απόφαση της οικογένειας Gray να επιστρέψουν τις αρχαιότητες συνιστά πράξη γενναιοδωρίας, ευθύνης και υψηλού αισθήματος δικαίου...». 

Η υπουργός υπογράμμισε ότι οι οικειοθελείς παραδόσεις αποτελούν σημαντικές επιτυχίες της χώρας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν επαναπατρισθεί περισσότερα από 200 αντικείμενα από 17 χώρες.

Η υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια Gray, καθώς και τους Έλληνες διπλωμάτες και τα στελέχη του υπουργείου για τη συμβολή τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον πρώην γενικό πρόξενο στο Σαν Φρανσίσκο, Γρηγόριο Τασσιόπουλο, για τον χειρισμό της υπόθεσης στην αρχική της φάση, καθώς και στον γενικό πρόξενο στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκη.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόξενος Γεωργία Τασιοπούλου, η υπεύθυνη διαχείρισης των συλλογών του Gray Collection Trust Erin Bakunas, η διευθύντρια Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ Βασιλική Παπαγεωργίου και στελέχη του υπουργείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΥΠΠΟ στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το ΥΠΠΟ συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026, 25-27/9, με θέμα «Κληρονομιά σε κίνδυνο». Στόχος η ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που απειλείται από σύγχρονες προκλήσεις.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ στον Πολιτισμό

Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την Catherine Dillon, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και προωθώντας νέα προγράμματα και ανταλλαγές.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίνα Μενδώνη: Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού για τον Γιώργο Μαζωνάκη

Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε βαθιά θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μαζωνάκη, επισημαίνοντας το ταλέντο, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια του καλλιτέχνη, που αγαπήθηκε από το κοινό και ξεχώρισε για την πορεία και τη φωνή του.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώθηκε το Μνημόνιο Ελλάδας-Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για πολιτιστική κληρονομιά

Κυρώθηκε από τη Βουλή το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για δεκαετή συνεργασία σε θέματα προστασίας και ανάδειξης ιερών προσκυνημάτων και πολιτιστικών κειμηλίων. Υπέρ σχεδόν όλα τα κόμματα.
Θερινός κινηματογράφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη συνάντηση της Alliance Lumière στην Αθήνα το 2027

Η Ελλάδα συμμετείχε στο πρώτο Lumière Summit στη Γαλλία με τον υφυπουργό Πολιτισμού και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΚΟΜΕΔ, συζητώντας για τεχνητή νοημοσύνη, νέα μοντέλα παραγωγής, εκπαίδευση και διεθνή συνεργασία.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή το Μνημόνιο για τη συνεργασία Ελλάδας και Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με έμφαση στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, προβλέποντας χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ.