ΓΔ: 2528.28 1.43% Τζίρος: 199.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:12:32
Κλειστό κατάστημα ΕΑΔΕ
Φωτογραφία καταστήματος που σφραγίστηκε από την ΑΑΔΕ λόγω φορολογικών παραβάσεων.

Νίκη: Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής κρίνονται ανεπαρκή

Η Νίκη χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, επικαλούμενη στοιχεία της ΑΑΔΕ που δείχνουν αύξηση της παραβατικότητας το 2025 στο 29,7%, με σχεδόν μία στις τρεις ελεγχόμενες επιχειρήσεις να παρανομεί.

Η Νίκη χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επικαλούμενη στοιχεία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2025 τη διαψεύδουν πανηγυρικά» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η Νίκη τονίζει ότι οι πρωθυπουργικές δηλώσεις για «διαρκή πόλεμο» κατά του μαύρου χρήματος δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη, καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως η παραβατικότητα αυξήθηκε στο 29,7% από 27,1% το 2024.

Όπως αναφέρεται, σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχονται παρανομεί, ενώ η φοροδιαφυγή απομυζά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, επιβαρύνοντας τους συνεπείς φορολογούμενους.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι, παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί «ψηφιακού κράτους» και νέων «εργαλείων» για τον περιορισμό της φοροαποφυγής, τα μέτρα παραμένουν ανεπαρκή. Η αύξηση των φοροεσόδων, σύμφωνα με τη Νίκη, οφείλεται κυρίως στην υπερφορολόγηση όλων των εισοδημάτων.

Η Νίκη ζητά ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία των φορολογικών ελέγχων, με στόχο την εξάλειψη των πηγών παράνομου πλουτισμού και διαρροής εσόδων. Προτείνει εντατικούς ελέγχους σε τομείς με «αμαρτωλό» παρελθόν, έλεγχο όλων των Α.Ε., νομικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων με υψηλά ακαθάριστα έσοδα, καθώς και ετήσιο έλεγχο των 10.000 ΑΦΜ με τις μεγαλύτερες τραπεζικές κινήσεις.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, η Νίκη δηλώνει ότι βρίσκεται απέναντι στα καρτέλ της αισχροκέρδειας και στα κυκλώματα της φοροδιαφυγής, της τοκογλυφίας και του λαθρεμπορίου, τα οποία, όπως υποστηρίζει, ενισχύουν τα κόμματα των Μνημονίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Το παράδοξο με τις παραγραφές που μπερδεύει φορολογούμενους

Η ΑΑΔΕ μπορεί ακόμη να ελέγξει όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2010, ενώ οι υποθέσεις του 2017 έχουν παραγραφεί. Τι ισχύει για τις προθεσμίες παραγραφής, τα παράδοξα του νόμου και ποια έτη παραμένουν ανοιχτά.