ΓΔ: 2346.54 0.05% Τζίρος: 249.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:37:42
Γεραπετρίτης στη Βουλή
Φώτο: ΑΠΕ

Γ. Γεραπετρίτης: Το σύνολο των αιτήσεων ασύλου να εκδικάζονται επιτυχώς

Σημειώνει ακόμα ότι αυτή τη στιγμή "υπάρχει πράγματι μια κυβερνητική πολιτική αυστηροποίησης στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος".

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" τονίζει ότι "το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει μια εξατομικευμένη προσέγγιση εκείνου που αιτείται άσυλο".

Εστιάζει στην αναγκαιότητα εκδίκασης "με πολύ μεγάλη ταχύτητα στους δύο διοικητικούς βαθμούς και κατόπιν στο δικαστήριο των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται από το σύνολο όσων φτάνουν στα νησιά έτσι ώστε να υπάρχει μια γρήγορη αποκάθαρση εκείνων που πράγματι δικαιούνται προστασία σε σχέση με τους υπολοίπους, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται".

Σημειώνει ακόμα ότι αυτή τη στιγμή "υπάρχει πράγματι μια κυβερνητική πολιτική αυστηροποίησης στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος".

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε "από τα στοιχεία του φακέλου, κυρίως από τις μαρτυρίες προσώπων που ανήκουν στη δικαστική λειτουργία, προκύπτει ότι έχει υπάρξει πράγματι μια αρχή τέλεσης αδικήματος από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω σύνδεση με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο".

Επισημαίνει επίσης, μιλώντας πάντα για την υπόθεση Novartis, ότι "η βασική διαφοροποίηση την οποία έκανε και ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή ο κάθε πρωθυπουργός πρώην ή νυν, επειδή πρόκειται για τον υπέρτατο δημόσιο λειτουργό κι έχει μια πολύ ιδιαίτερη συνταγματική θέση, δεν τον παραπέμπεις παρά μόνο αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Αδιάσειστα στοιχεία, επειδή ακριβώς έχουμε ακόμα ένα πολύ πρώιμο φάκελο, δεν μπορούμε να τα έχουμε σε αυτήν την περίπτωση".

Ως προς την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι "δεν ομιλούμε για χορήγηση δικαιώματος ψήφου. Γι' αυτό που μιλούμε είναι να διευκολύνεται ο ήδη φορέας του εκλογικού δικαιώματος να το ασκεί από τον τόπο παραμονής του".

Εκτιμά ακόμα ότι "εκείνος ο οποίος έχει αποξενωθεί από τη χώρα κατά τεκμήριο αισθάνομαι ότι ποτέ δεν θα αναζητούσε τέτοιου τύπου συμμετοχή" δηλαδή να επιδιωχθεί η απόκτηση ιθαγένειας προκειμένου κάποιος να ψηφίζει.

Ως προς τις δικλείδες ασφαλείας με διάφορους περιορισμούς ως προς τη διευκόλυνση ψήφου, είπε ότι "αισθάνομαι ότι ο οποιοσδήποτε «κόφτης» δημιουργεί και μια λανθάνουσα αντίληψη ότι διαρρηγνύουμε τους δεσμούς που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους".

"Επίσης, σήμερα που μιλάμε η πρόταση για διαβαθμισμένη ψήφο, δηλαδή να μη μετράει στο σύνολο της Επικράτειας, ή να είναι μόνο συγκεκριμένος αριθμός με ταβάνι βουλευτών εκτός επικρατείας, είναι και οι δύο αντισυνταγματικές. Να συζητήσουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά τώρα που μιλάμε τουλάχιστον τα περιθώρια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα" προσθέτει.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη "η γεωγραφική Μακεδονία είναι μια και ελληνική", ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι "το πραγματικό πρόβλημα ανάγεται στη δημιουργία αυτού του νέου κράτους το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας. 'Αρα υπάρχει μια ιστορική διαδρομή για τη διαμόρφωση ενός τεχνητού κράτους στην πραγματικότητα. Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται βεβαίως και στην Ελλάδα και στην περιοχή που σήμερα είναι η Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία. Αυτό δεν αμφισβητείται με κανέναν τρόπο. Η Μακεδονία ως προέλευση πολιτισμική και ιστορική είναι ελληνική".

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης "δεν υπάρχει καμία προδιάθεση για να υπάρχει καταγγελία (της Συμφωνίας των Πρεσπών) και ούτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της συμφωνίας αυτής".

"Η συμφωνία στο μέτρο που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα, ισχύει και θα γίνει σεβαστή" είπε, στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας και θα διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται σεβαστή και από την απέναντι πλευρά και καταλήγοντας "στο μέτρο που τηρούνται οι συμφωνίες, θα προχωρήσουμε όπως πρέπει, στο μέτρο μιας σχέσης καλής γειτονίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει πλήρη σεβασμό".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλητής στην απεργία ΑΔΕΔΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά αντιστέκεται στη δυστοπία του συντηρητισμού

Ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γ. Σακελλαρίδης, σε εκδήλωση για το προσφυγικό, κατήγγειλε συνθήκες συντηρητικής δυστοπίας και κάλεσε σε διαλεύκανση του ναυαγίου στη Χίο και ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας από την Πολιτεία.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για άσυλο με λίστα «ασφαλών χωρών»

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε δύο αλλαγές για το άσυλο, καθιερώνοντας ενιαίο κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής» και κανονισμούς «ασφαλούς τρίτης χώρας», επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση αιτήσεων από υπηκόους επτά χωρών.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εφετείο επιτρέπει απελάσεις μεταναστών με καθεστώς προστασίας

Αμερικανικό εφετείο επέτρεψε την απέλαση μεταναστών από Ονδούρα, Νεπάλ και Νικαράγουα με προσωρινό καθεστώς προστασίας, σε συνέχεια της πολιτικής Τραμπ για κατάργηση προγραμμάτων που προστατεύουν χιλιάδες μετανάστες.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΜ: 53 μετανάστες σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται μετά το ναυάγιο λαστιχένιας λέμβου με 55 μετανάστες βόρεια της Ζουάρα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Διασώθηκαν δύο Νιγηριανές από τις λιβυκές αρχές. Το περιστατικό ανεβάζει τους νεκρούς/αγνοούμενους στην κεντρική Μεσόγειο το 2026 σε τουλάχιστον 484.