ΓΔ: 2475.09 -0.39% Τζίρος: 204.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:29:35
Κωστής Χατζηδάκης Δελφοί
Ο Κωστής Χατζηδάκης συνομιλεί στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με φόντο το σχετικό λογότυπο.

Κ. Χατζηδάκης: Αναγκαία μια νέα συμφωνία αλήθειας κατά του λαϊκισμού

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα του 2030 θα στηριχθεί σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε «λεφτόδεντρα», δίνοντας έμφαση στην αύξηση παραγωγικότητας και στη δίκαιη κατανομή πλούτου, σε συνεργασία με ΟΟΣΑ, ΙΟΒΕ και Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο «Πισσαρίδης 2», το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και αφορά τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα του 2030 δεν θα χτιστεί με "λεφτόδεντρα", αλλά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο χάρη στη «δημοσιονομική σοβαρότητα και τη φιλοεπενδυτική πολιτική». Όπως εξήγησε, το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η δίκαιη διανομή του πλούτου. «Ανακοινώσαμε, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ, το ΙΟΒΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος, για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας για την περίοδο 2028-2034», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, διεκδικώντας τρίτη θητεία, θα παρουσιάσουν ένα σαφές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αντιπαραθέτοντας μια «νέα Συμφωνία Αλήθειας» απέναντι στον λαϊκισμό και την παροχολογία της αντιπολίτευσης.

Συνταγματική Αναθεώρηση και θεσμικός εκσυγχρονισμός

Αναφορικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι μπορεί να αποτελέσει «μεγάλη ευκαιρία για την επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος». Τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων, όπως στην αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνεδριάσει για να διαμορφώσει την τελική της πρόταση.

«Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της χώρας μέσω της Αναθεώρησης θα είναι βασικό κομμάτι του σχεδίου μας για την Ελλάδα του 2030», υπογράμμισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα συμβάλει εποικοδομητικά.

Το επιτελικό κράτος και ο ρόλος των βουλευτών

Σχολιάζοντας την επιστολή πέντε βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης τη χαρακτήρισε «χρήσιμη», επισημαίνοντας ότι «το επιτελικό κράτος» έχει προσφέρει συντονισμό και προστιθέμενη αξία στη λειτουργία της κυβέρνησης. Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αστοχίες, αλλά διερωτήθηκε αν «χωρίς το επιτελικό κράτος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».

Τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των βουλευτών στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στις μεταρρυθμίσεις και στην επίλυση ζητημάτων των περιφερειών τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους μη βουλευτές υπουργούς, όπως ο Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι, όπως είπε, «ασκούν με προσήλωση και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά τους».

Κράτος δικαίου και διαφάνεια

Για τα θέματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Επικαλέστηκε τις κατατάξεις του Economist και της Διεθνούς Διαφάνειας, καθώς και την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην υλοποίηση συστάσεων κατά της διαφθοράς. Ανέφερε επίσης πρωτοβουλίες όπως ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου και η ταχεία απονομή συντάξεων.

«Όλες αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που δείχνουν σεβασμό στον πολίτη και περιορίζουν τα περιθώρια διαφθοράς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η εικόνα καταστροφής που περιγράφει η αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Απαντήσεις στην αντιπολίτευση

Απαντώντας στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει με βάση τα δεδομένα κάθε υπόθεσης». Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα ανεξαρτησίας.

Για τα νέα πολιτικά σχήματα που, όπως αναφέρεται, προετοιμάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και η Μαρία Καρυστιανού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη Νέα Δημοκρατία», καθώς αφορούν έναν ήδη κατακερματισμένο χώρο της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, σημείωσε, η ΝΔ θα συνεχίσει να παρουσιάζει προτάσεις «κοινής λογικής» για την Ελλάδα του 2030.

Η ΔΕΗ ως παράδειγμα μεταρρύθμισης

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η ίδια η πραγματικότητα και οι αριθμοί τον διαψεύδουν». Θύμισε ότι το 2019 η επιχείρηση βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ σήμερα αναγνωρίζεται διεθνώς ως «παράδειγμα επιτυχίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αξία του 35% που κατέχει το Δημόσιο είναι δεκαέξι φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που κατείχε το 2019».

Τα μέτρα που αναμένονται στη ΔΕΘ

Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα κινούνται στην κατεύθυνση «μειώσεων φόρων και περαιτέρω στήριξης των ευάλωτων». Όπως είπε, «καθαρή εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε αργά το καλοκαίρι», ωστόσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία «μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά στη Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα του 2030

Εκδήλωση «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα του 2030» θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, 19:00, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τον Κ. Χατζηδάκη και Θ. Πελαγίδη, και συντονιστή τον Ν. Οικονόμου.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: 10 δισ. στην Ελλάδα από ΕΕ μέσω συνεργασιών ΑΕΙ και επιχειρήσεων

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας 420 δισ. ευρώ για το 2028-2034, που θα στηρίζει καινοτόμες συνεργασίες πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει 8-10 δισ. ευρώ, αναλόγως επιδόσεων.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων στο πακέτο της ΔΕΘ

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως το «πακέτο» της ΔΕΘ θα είναι μεγάλο, με έμφαση σε μειώσεις φόρων και στήριξη ευάλωτων, τονίζοντας ότι η ΝΔ υπόσχεται λιγότερα αλλά τα υλοποιεί, σε αντίθεση με τα λαϊκίστικα προγράμματα της αντιπολίτευσης.
Κωστής Χατζηδάκης Δελφοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ οι πρώτες ανακοινώσεις για την «Ατζέντα 2030»

Ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί «μεγάλη τιμή» τον ρόλο του συντονιστή της «Ατζέντας 2030» της ΝΔ, τονίζοντας τη σημασία νέων και ρεαλιστικών προτάσεων, ενώ χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση ανεδαφική και διχαστική.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα

Ο Κ. Χατζηδάκης ανέλαβε από τον πρωθυπουργό τον συντονισμό της «Ατζέντας 2030» της ΝΔ, τονίζοντας τη σημασία των νέων ιδεών και λύσεων για την Ελλάδα και ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για τοξικότητα και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.