ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
museum
Shutterstock

Χανιά: Το 2021 θα λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί και θα υποστηρίξει πρωτοβουλίες του δήμου για την ανάδειξη υποδομών που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Μέσα στο 2021 αναμένεται να παραδοθεί και να λειτουργήσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέπτεται τα Χανιά.

Η κ Μενδώνη ξεναγήθηκε το πρωί στους χώρους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ το μεσημέρι συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με τη συμμετοχή του δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου.

Μετά το τέλος της συνάντησης η υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι το υπουργείο θα συνεργαστεί και θα υποστηρίξει πρωτοβουλίες του δήμου για την ανάδειξη υποδομών που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Αναφερόμενη ειδικότερα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων τόνισε: «Ο στόχος μας είναι να ανοίξει και να αποδοθεί το νωρίτερο δυνατόν. Ο προγραμματισμός της υπηρεσίας είναι για την άνοιξη του 2021.

Θα προσπαθήσουμε, εξαρτάται βεβαίως από τους διάφορους διαγωνισμούς που πρέπει να γίνουν μέσα στα πλαίσια του ενταγμένου από την Περιφέρεια έργου, μήπως φέρομε λίγο πιο μπροστά τον χρόνο και τον Ιανουάριο του 2021 το μουσείο να μπορέσει να λειτουργήσει».

Στις δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στο θέμα της αποκατάστασης των Ενετικών Νεωρίων στην παλιά πόλη των Χανίων που θα δρομολογηθεί μέσα από προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια, ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο.

Όπως επεσήμανε, «για τα Νεώρια είπαμε, ότι πολύ γρήγορα μέσα στον επόμενο μήνα, ενάμιση το πολύ, θα μπορέσει να υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία ώστε από τις μελέτες που θα εκπονηθούν από το Πολυτεχνείο που είναι ο επιστημονικός συμβαλλόμενος να καταλήξουμε στον οδικό χάρτη για την χρήση των Νεωρίων».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αποκατάστασης κατολίσθησης σε δύο σημεία του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου η κ Μενδώνη δήλωσε.

«Η εφορεία αρχαιοτήτων Χανίων έχει τον προγραμματισμό της, προφανώς τα μνημεία που έχουν υποστεί ζημιές πρέπει να αποκατασταθούν και θα αποκατασταθούν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης χαρακτήρισε την συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού ιδιαιτέρως εποικοδομητική. « Θέσαμε τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό μας στην κ υπουργό και αυτά που ακούσαμε είναι άκρως ενθαρρυντικά .

Υπάρχουν τα έργα και οι προτεραιότητες αιχμής και μέσα σε αυτά μπορώ να αναφέρω κυρίαρχα, το ζήτημα της ολοκλήρωσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, που είναι έργο υπερτοπικής αναφοράς ενώ ένα ακόμα ζήτημα αιχμής είναι αυτό της ανάδειξης και της χρήσης των Νεωρίων».

Κατά τη συνάντηση του με την κ. Μενδώνη ο δήμαρχος Χανίων έθεσε ακόμα το θέμα των απαλλοτριώσεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος των Χανίων.

Κατά την πρωινή παρουσία της στα Χανιά η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε ακόμα το Μουσείο Τυπογραφίας ενώ αργά το απόγευμα , θα εγκαινιάσει το Μουσείο - Στρατηγείο της επανάστασης του Θερίσου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Άνοδο των εσόδων για το 2019 περιμένει ο Χάρης Θεοχάρης

Υψηλότερα τουριστικά έσοδα, σε σχέση με πέρυσι, εκτιμά ότι θα επιτευχθούν την φετινή χρονιά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης όπως τόνισε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Χανιά κερδίζουν το στοίχημα της ανακύκλωσης

Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την εικόνα τής πόλης, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα εναπόθεσης μεγάλων αντικειμένων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο τουρισμός μπορεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους

Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού σήμερα 27 Σεπτεμβρίου με τους παγκόσμιους φορείς του κλάδου να σημειώνουν πως τα έσοδα του τουρισμού συνεισφέρουν στο 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ και τα έσοδα ξεπερνούν τα 1.260 τρισ. δολάρια.
Sofia Zaxaraki-Vouli-ypourgeio Paideias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Ικανοποίηση της Ελλάδας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η υφυπουργός Τουρισμού επισήμανε τον γρήγορο ρυθμό με τον οποίο διεξάγονται οι εμβολιασμοί στη χώρα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την προετοιμασία που γίνεται για τα πρωτόκολλα και τον αυξημένο αριθμό των τεστ.