ΓΔ: 2700.39 -0.05% Τζίρος: 140.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:09:36
Λίμνη Πρέσπα τοπίο
Φώτο: Shutterstock

Συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Συμφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα

Η 11η συνάντηση της ΜΔΕΕ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα πραγματοποιήθηκε 12 Μαΐου στην Αθήνα, με πλήρη δέσμευση και συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Η 11η συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα (ΜΔΕΕ) πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2026 στην Αθήνα, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση. Η επιτροπή λειτουργεί βάσει των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, «οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών». Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής και την προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί.

Παράλληλα, «η ΜΔΕΕ επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην εφαρμογή των Συμφωνημένων Πρακτικών των προηγούμενων Συναντήσεών της», υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέπειας και της συνέχειας στη διαδικασία εφαρμογής των συμφωνημένων ενεργειών.

Τέλος, η επιτροπή αποφάσισε ότι η ημερομηνία της 12ης Συνάντησης θα καθοριστεί μέσω διπλωματικής οδού και θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάδρομος νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδί γεννήθηκε από έμβρυο που διατηρήθηκε κρυοσυντηρημένο 22 χρόνια

Στην Αθήνα, 54χρονη γέννησε υγιέστατο κοριτσάκι από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί για 22 χρόνια, το μεγαλύτερο τέτοιο χρονικό διάστημα παγκοσμίως. Τα στοιχεία θα υποβληθούν για επιστημονική δημοσίευση.
Ηλεκτρικά πατίνια Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας στα ηλεκτρικά πατίνια στους δρόμους της Αθήνας

Εντατικούς ελέγχους για τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών στην Αττική πραγματοποιεί η Τροχαία, με έμφαση στους ανήλικους και στις επιχειρήσεις ενοικίασης. Το οκτάμηνο του 2026 καταγράφηκαν 3.700 παραβάσεις.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκρήξεις σε δύο καφετέριες στο κέντρο Αθήνας τα ξημερώματα

Δύο καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας δέχθηκαν επιθέσεις με εκρηκτικό μηχανισμό και με παρόμοιο τρόπο, μέσα σε λίγα λεπτά τα ξημερώματα, σε Ομόνοια και Άγιο Παντελεήμονα. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.
Άνδρας με κοστούμι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Κυρανάκης: Νέα τρένα και επενδύσεις στους σταθμούς από το 2027

Ο Κώστας Κυρανάκης τόνισε πως ανοίγει νέα εποχή για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, με επίκεντρο τους μεγάλους σταθμούς, λόγω αύξησης επιβατών και νέου στόλου τρένων από το 2027.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Το Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζει διαχρονικά τη βιοτεχνία

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, στη 90ή ΔΕΘ τόνισε πως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές στη βιοτεχνία, με έμφαση σε στήριξη απέναντι σε ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λυκόβρυση: 8 παράνομοι μετανάστες από Τουρκία εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Οκτώ μετανάστες, ηλικίας 17-27 ετών, εντοπίστηκαν στη Λυκόβρυση χωρίς νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με την αστυνομία, πέρασαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μεταφέρθηκαν προς Αθήνα από διακινητές. Η προανάκριση συνεχίζεται.